Свет

Амерички обавештајци покушали да прате Путина

Технолошка компанија под окриљем ЦИА-е и Пентагона, осмислила је нови алат за надзор и покушала да прати руског лидера
Амерички обавештајци покушали да прате Путинаwww.globallookpress.com © Viktor Chernov/Russian Look

Америчка технолошка фирма блиска са Централној обавештајној агенцији (ЦИА) и Пентагону покушала је да прати кретање руског председника Владимира Путина уз помоћ нове технолошке алатке, преноси "Вајерд" позивајући се на књигу бившег новинара "Волстрит џорнала" Бајрона Тауа.

Компанија "ПланетРиск" је наводно креирала алат – првобитно назван "локомотива", касније ребрендиран у ВИСР (Виртуелна интелигенција, надзор и извиђање) – да би уз помоћ геолокацијских података које користе дигитални оглашивачи могла да прати људе блиске Путину и тако сазна где се он налази.

Портал "Вајерд" преноси, позивајући се на Тауову књигу "Means of Control: How the Hidden Alliance of Tech and Government Is Creating a New American Surveillance State" (Средства контроле: Како скривени савез технологије и владе ствара нову америчку државу надзора), да је истраживач Мајк Јигли први постао свестан потенцијалне користи великих скупова података које су прикупиле одређене апликације средином 2010-их.

Технолошке компаније су већ тада рутински прикупљале информације и биле спремне да их продају било ком оглашивачу за релативно скромну суму, наводи се у Тауовој књизи.

Јигли, "који се специјализовао за добијање јединствених скупова података за владине агенције", прво је експериментисао са геооградама – виртуелним границама у скуповима географских података – да би пронашао запослене у америчким владиним агенцијама.

Метода се наводно показала веома успешном у смислу прикупљања личних података о особљу које је користило апликације за упознавање и временску прогнозу, као и игре које захтевају локацију корисника, преноси "Вајерд" делове књиге.

Јигли је 2015. наводно унајмио "ПлејсАјКју", након што је компанија примила "инвестицију од подружнице ЦИА 'Ин-Кју-Тел'. Затим је наводно прешао на још један опскурни старт-ап, "ПланетРиск".

"ЦИА је била заинтересована за софтвер који би могао да анализира и разуме географско кретање људи и ствари", објашњава се у књизи.

Током пробног периода, "локомотива" је коришћена за праћење кретања људи у Сирији, која је била усред грађанског рата, у скоро реалном времену. То укључује неке оперативце америчких специјалних снага тајно распоређене у земљи, написао је Тау.

"Након што је добио скуп података о Русији, тим је схватио да може да прати телефоне у окружењу руског председника Владимира Путина", наводи се у књизи, а преноси "Вајерд".

Иако ниједан од уређаја у питању није могао да се повеже са руским лидером лично, из "ПланетРиска" су сматрали да имају приступ паметним телефонима који "припадају возачима, обезбеђењу, политичким сарадницима и другом помоћном особљу око руског председника", наводи се у књизи.

Ови људи су се наводно "могли да се прате захваљујући подацима оглашивача", што је наводно значило да се Путинове руте и локације могу идентификовати.

Према књизи, америчке владине агенције су биле веома импресиониране Јиглијевим радом, при чему су "локомотива" - а касније и ВИСР - усвојени "као део међуагенцијског програма".

Тау наводи да су други ентитети, пре свега израелски, од тада изградили сопствене алате за праћење користећи исте принципе. Они су наводно сада доступни далеко ширем спектру клијената широм света, а не само америчким обавештајним агенцијама.

image