Свет

Си-Ен-Ен: САД би могле да преосталe 4 милијардe долара искористе за војну помоћ Кијеву

Раније је речено да Пентагон не намерава да ризикује и додељује нове пакете хитне војне помоћи Кијеву из свог арсенала
Си-Ен-Ен: САД би могле да преосталe 4 милијардe долара искористе за војну помоћ Кијеву© AP Photo/Carolyn Kaster, File

Пентагон разматра да последњи преостали извор финансирања којим располаже искористи за војну помоћ Украјини, чак и без гаранција да ће та средства бити допуњена од стране Конгреса, објавио је "Си-Ен-Ен".

У питању је пакет од четири милијарде долара.

Према њиховим сазнањима, коначна одлука још није донета. 

Високи амерички званичници разговарају о могућности коришћења бар дела ове суме, које Министарство одбране још има у председничким фондовима за повлачење средстава за Украјину.

Заменица секретара за штампу америчког министарства одбране Сабрина Синг рекла је 20. фебруара на брифингу да Пентагон не намерава да ризикује и додељује нове пакете хитне војне помоћи Кијеву из свог арсенала, док амерички законодавци не одобре нацрт закона о додатном финансирању. 

Одлука о војној помоћи могла би да буде реализована, с обзиром на то да Украјина постаје све очајнија поводом америчке војне помоћи.

Истовремено, републиканско руководство у Представничком дому одбија да одржи гласање о обезбеђивању већег финансирања, а високи званичници одбране расправљају о томе да ли постоји било каква могућност да министарство потроши барем део тог новца.

image