Свет

Украјина не може да одржава оружје које је послао Пентагон

Недостатак планирања довео је у ризик и украјинску борбену способност
Украјина не може да одржава оружје које је послао Пентагон© Scott Nelson/Getty Images)

САД немају план за одржавање, сервисирање или поправку тенкова, оклопних возила и система противваздушне одбране које је Вашингтон послао украјинској војсци, признао је генерални инспектор Пентагона Роберт П. Сторч, наводећи да је због таквог неуспелог планирања у опасности и украјинска способност за борбу.

Сторч је, наиме, у два редигована извештаја објављена у уторак открио да су САД испоручиле Украјини 186 борбених возила пешадије "бредли" и 189 "страјкера", 31 главни борбени тенк "абрамс" и неодређени број система противваздушне одбране "патриот". 

Министарство одбране, међутим, тврде инспектори цитирани у извештајима Сторча, "није развило или имплементирало план" за одржавање послатог наоружања.

Сви системи наоружања узети су из сопствених залиха америчке војске "без ограничења", под председничким овлашћењем за повлачење средстава, наводи се у извештајима. 

"Ако се ова пракса настави, можда ће Министарство одбране морати да изабере између спремности украјинских јединица или спремности јединица америчке војске", рекао је један званичник инспекторима.

Амерички војно-индустријски комплекс се бори да замени системе наоружања послате у Украјину, због недостатка делова и недостатка производних линија или обученог особља. 

Одржавање је описано у извештајима као "накнадна пажња" за Пентагон, чији је главни фокус био да наоружа Украјину "што је пре могуће". 

Званичник америчке европске команде рекао је инспекторима да "садашњи модел неће бити одржив или ефикасан на дужи рок". 

"Министарство одбране је Украјини обезбедило оклопна возила и системе противваздушне одбране без плана да обезбеди и њихову дугорочну корисност. Иако тренутно раде на развоју таквог плана, недостатак предвиђања у овом питању је забрињавајући", закључио је Сторч.

Америчка војска је, наиме, послала "ограничену подршку за резервне делове, муницију и одржавање" и "није координисала или кројила те напоре у свеобухватни план одрживости", наводи се у Сторчовим извештајима.

image