Свет

Француска прогласила Русију за "директну претњу"

Премијер Габријел Атал бранио је идеју председника о слању западних војника у Украјину
Француска прогласила Русију за "директну претњу"Getty © Sean Gallup / Staff

Русија је постала претња Француској с обзиром на њене акције од почетка сукоба у Украјини, рекао је француски премијер Габријел Атал Сенату, бранећи идеју председника Емануела Макрона о слању западних трупа у Украјину.

Атал је у Сенату инсистирао да је Русија учврстила свој став према Француској током сукоба. Оптужио је Москву за "ширење лажних информација", покушаје дестабилизације и "сајбер нападе".

"Реалност је да Русија представља директну и непосредну претњу Француској на свим нивоима", рекао је Атал.

Он је инсистирао да су изјаве француског лидера "одговорне" и поновио Макронов став о потреби да се појача војна помоћ Украјини, објашњавајући да је можда говорио о слању трупа да пруже техничку подршку војсци Кијева, а не да се боре. Атал је сугерисао да тако распоређивање може укључивати обуку украјинских трупа у одбрани земља-ваздух или заштиту "одређених граница".

Раније у фебруару, Париз и Кијев потписали су билатерални безбедносни пакт, сличан споразумима Украјине са Немачком и Великом Британијом. Иако споразум није нудио чврсте војне обавезе, Макрон је обећао Кијеву још 3 милијарде евра помоћи током 2024. године, као и "сарадњу" у производњи артиљерије.

Русија поручује да прилив западне војне помоћи Украјини неће променити ток сукоба, већ ће само одложити крај и изазвати још непотребних смрти.

image