Свет

Захарова: НАТО је већ у Украјини, пратимо немачке војне припреме против Русије

Ни за кога није тајна да су војници држава НАТО одавно у Украјини и активно помажу украјинској војсци, каже Марија Захарова
Захарова: НАТО је већ у Украјини, пратимо немачке војне припреме против Русијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Војници читавог низа држава НАТО одавно се налазе у Украјини и активно помажу украјинској војсци, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Ни за кога није тајна да су војници држава НАТО одавно у Украјини и активно помажу украјинској војсци, између осталог у примени наоружања које се испоручује Кијеву", рекла је Захарова и додала да француски председник Емануел Макрон није рекао ништа ново.

Подсетимо, неименовани европски званичник изјавио је да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, објавио је "Фајненшел тајмс".

"Сви знају да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, само се то не објављује званично", цитира лист високог европског војног званичника.

Он је додао да Макронова изјава о слању западних војних снага у Украјину има за циљ "стварање обуздавања и неизвесности" у односима са Русијом.

Француски председник Емануел Макрон у уторак је рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус још није постигнут.

Француски премијер Габријел Атал такође није искључио слање војске у Украјину и додао да Париз "не може да се помири" са победом Русије.

Безбедносни споразуми између Кијева и Запада указују на дугу конфронтацију са Русијом

Захарова је навела да Споразуми о безбедносним гаранцијама између западних земаља и Украјине потврђују циљ дугорочне конфронтације са Русијом.

"Упркос симболичној природи такозваних споразума о безбедносним гаранцијама и одсуству било какве новине у њима, поред војне помоћи која је већ пружена Кијеву у виду напумпавања оружјем и војне опреме кијевског режима, њихово потписивање је још један корак ка хибридном рату Запада против Русије и потврда фокуса на дугорочну конфронтацију са нашом земљом", указала је.

Она је истакла да се ради и о неспремности да се иде путем политичког и дипломатског решавања украјинске кризе, као и да то није избор грађана западне Европе.

"Тај избор за пореске обвезнике, за грађане, за јавност земаља Европске уније направљен је у Вашингтону, који је у те земље и у одговарајуће блоковске структуре поставио људе који су се заклели на верност Белој кући, али не и онима који су веровали да их бирају преко демократских институција у својим земљама", напоменула је Захарова.

Пратимо немачке војне припреме против Русије

Русија пажљиво прати војне припреме Немачке, усмерене против нас, Москва ће адекватно одговорити, поручила је Захарова.

Она је скренула пажњу на изјаву генералног инспектора Бундесвера (Оружаних снага Немачке) Карстена Бројера да немачка војска има пет година да се припреми за могући напад споља.

"Потврђујем да смо уочили пораст милитаристичког расположења. Теза која потиче од највишег политичког руководства модерне Немачке о предстојећем војном сукобу са Русијом, како то формулишу, поново се имплементира у друштвену свест. Пажљиво пратимо немачке војне припреме, усмерене, пре свега, против наше земље ", поручила је Захарова.

Како је истакла, Москва ће на све те поступке, које је Немачка практично већ предузела, адекватно одговорити.

image