Свет

Сунак: Владавина руље заменила владавину демократије, уводе се телохранитељи за британске посланике

Министарство унутрашњих послова Велике Британије најавило је финансирање додатне сигурности посланика и других званичника у вредности од 31 милиона фунти
Сунак: Владавина руље заменила владавину демократије, уводе се телохранитељи за британске посланике© Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

Велика Британија запада у "владавину руље" и полиција ће учинити више да заштити демократију државе, поручио је британски премијер Риши Сунак.

Једна од мера које ће бити предузете како би се "образац насилног понашања" зауставио, јесте активирање новог демократског полицијског протокола који би заштитио законодавце да обављају свој посао - што је јавност назвала правим именом - "телохранитељима за посланике".

Министарство унутрашњих послова Велике Британије из тог разлога најавило је финансирање у вредности од 31 милиона фунти за додатну сигурност посланика и других званичника.

Сунак је нагласио да би нови протокол подразумевао додатне полицијске патроле и јасно ставио до знања да протесте у близини кућа изабраних представника треба третирати као покушаје застрашивања.

"Овај протокол такође јасно ставља до знања да од сада полиција треба да предузме доследан и чврст приступ да заштити демократске процесе од застрашивања, ометања и субверзије", додао је Сунак, преноси Ројтерс.

Он је подвукао да постоји све већи консензус да владавина руље замењује владавину демократије.

"И морамо заједно то хитно да променимо", закључио је британски премијер.

Наиме, многи британски посланици суочили су се са учесталим претњама од напада Хамаса на Израел 7. октобра, а неки су се плашили за своју безбедност уколико изнесу своје ставове о сукобу у Појасу Газе.

image
VV inauguration
banner