Свет

Лондон упозорава: Британска јавност да буде спремна за потенцијални војни конфликт са Москвом

Шеф Генералштаба британске армије каже да Британци морају променити начин размишљања и да се психолошки припреме за потенцијални рат са Русијом
Лондон упозорава: Британска јавност да буде спремна за потенцијални војни конфликт са МосквомGetty © WPA Pool / Pool

Шеф Генералштаба Оружаних снага британске војске Патрик Сандерс позвао је британску јавност да буде спремна да некада у будућност можда буде било потребно да ратује против руске војске, у случају рата са Русијом, пише "Политико".

На међународној изложби оклопних возила у Лондону, Сандерс, који је, подсетимо, 1999. био на КиМ, а 2001. у БиХ, а потом и у Ираку и Авганистану, данас је позвао власти да "мобилишу нацију", будући да, како каже, постоји потреба да код грађана дође до промене свести како би у својим главама били спремни за потенцијални војни конфликт са Москвом. 

Сандерсова порука веома наликује на изјаве других западних званичника, па и медија, који у последње време све више излазе у јавност с упозорењима од могућег директног сукоба са Русијом. 

Прошле недеље, немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да је руски напад на војну алијансу НАТО "могућ" за "пет до осам година". 

Пољска ове године троши више од четири одсто БДП-а на одбрану, док је Немачка прошле године обновила своју војну и стратешку доктрину и то први пут од 2011, са циљем да се створи војска способна за рат, подсећа "Политико". 

Норвешки начелник оружаних снага поручио је, такође, да Норвешка мора да повећа трошкове за одбрану како би у наредне три године могла да буде спремна за потенцијални рат са Русијом.

Летонија, Литванија и Естонија договориле су се да ће успоставити заједничке балтичке одбрамбене зоне на границама са Русијом и Белорусијом, а о потенцијалном рату са Русијом говорили су и из НАТО-а. 

Русија све ове тврдње, наравно, негира, и понавља да ће наставити са Специјалном војном операцијом док њени циљеви не буду постигнути.

Подсећа да је Минске споразуме, који су потписани уз присуство Запада, прекршио Кијев, уз помоћ тадашњих западних званичника, који су касније чак и признали да су ови договори, који је требало да смире ситуацију у Украјини, заправо, били потписани како би се та земља спремила за сукоб са Русијом. Другим речима, Запад је признао да му главни циљ није био мир, већ рат са Москвом. 

Ова тврдња нашла је потврду и након почетка СВО, будући да је неколико украјинских учесника на преговорима са Москвом из 2022. потврдило да је мировни споразум са Русијом замало био потписан, али да је он на крају ипак одбијен, због тога што се умешао тадашњи британски премијер Борис Џонсон. 

image