Свет

Бугарска званично престала да увози руску нафту

Првобитно је било планирано да званична Софија користи руску нафту до краја године, али су бугарски парламентарци одлучили да скрате овај период како би, како су саопштили, "избегли директно финансирање Русије усред текућих геополитичких тензија"
Бугарска званично престала да увози руску нафтуwww.globallookpress.com © Elena Mayorova

Бугарска је данас званично престала да користи и увози руску нафту за производњу горива, преноси агенција Новините. Првобитно је било планирано да Бугарска користи руску нафту до краја ове године, али су бугарски парламентарци, како су навели у саопштењу, одлучили да скрате тај период како би "избегли директно финансирање Русије усред текућих геополитичких тензија".

Лидери ЕУ су 2022. постигли споразум о увођењу делимичног ембарга на нафту из Русије. Истовремено, Бугарској је тада, направљен уступак и дозвољено јој је да прерађује руску нафту испоручену морем до краја 2024. године.

Према тајном извештају који је припремљен за бугарски парламент и до којег је дошао "Политико", рафинерија "Лукоил Нефтохим" у Бургасу зарадила је скоро милијарду долара од када је Бугарска била повлашћена у односу на друге европске земље.

Заузврат, "Лукоил" је навео да на време плаћа порез и да у потпуности испуњава своје обавезе према буџету Бугарске. Међутим, због жеље Софије да ограничи трансакције са руском нафтом, компанија је наговестила да ће преиспитати стратегију у вези са својом имовином у Бугарској, неискључујући могућност продаје свог пословања у овој земљи.

Амбасадорка Руске Федерације у Бугарској Елеонора Митрофанова је изјавила да одлуке надлежних у вези са рафинеријом "Лукоил Нефтохим" у Бургасу немају никакве везе са цивилизованим пословањем великих предузећа.

Нафтне санкције западних земаља против Руске Федерације ступиле су на снагу 5. децембра 2022: Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле ограничење су цене за транспорт нафте морем на 60 долара - забрањено је транспортовати и осигуравати скупљу нафту.

Као одговор, руски председник Владимир Путин је указом забранио од 1. фебруара 2023. испоруку нафте страним лицима ако уговори директно или индиректно предвиђају коришћење механизма за утврђивање максималне цене.

Москва је више пута указивала да ће се земља изборити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију пре неколико година и који настављају да расту. Кремљ је навео да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације. У самим западним земљама више пута се понављају ставови да су антируске санкције неефикасне.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

image