Русија

Запад на речима, Русија на делу: У Африку стиже руско жито (ВИДЕО)

Прва тура бесплатне руске помоћи Африци, у виду житарица, стигла је у Сомалију. Колико је ово битна вест за афричку државу говори чињеница да је брод био свечано дочекан уз присуство државних званичника. Русија ће послати афричким земљама укупно милион тона жита
Запад на речима, Русија на делу: У Африку стиже руско жито (ВИДЕО)© Tanjug/(AP Photo/Hanna Arhirova

У Могадиш, главни град Сомалије, стигао је брод са 25 хиљада тона хуманитарне пшенице из Русије. Ова пошиљка помоћи допремљена је у Сомалију за решавање проблема повезаних са последицама поплава у земљи.

Влада Сомалије је изразила захвалност на помоћи и подршци у решавању проблема земље. To je први део обећане хуманитарне помоћи за Африку, а Сомалија се нада додатној подршци Русије за сузбијање последица поплава.

"Сомалија је од Русије добила преко потребну помоћ од 25.000 тона за решавање проблема поплава у земљи. Помоћ, која је у четвртак стигла у Могадиш, предата је Сомалијској агенцији за ванредне ситуације", наводи се у саопштењу.

Коме помаже Русија?

У јулу 2023. Русија одбија да продужи споразум о житу. Један од главних разлога био је то што су западне земље претвориле хуманитарну акцију у добар бизнис – лавовски део хране одлазио је богатим земљама, док су најсиромашније афричке државе нису добијале готово ништа.

"Имамо парадоксалну ситуацију. С једне стране, западне земље ометају снабдевање нашим житом и ђубривима, а са друге, искрено ћу рећи, лицемерно нас окривљују за тренутну ситуацију на светском тржишту хране. Овај приступ се посебно јасно показао током спровођења такозваног споразума о житу", рекао је тада Владимир Путин.

Руски председник је већ у августу 2023. саопштио да су у завршној фази преговори о бесплатним испорукама 25-50 хиљада тона жита из Русије у шест афричких земаља. Претходно је међу овим земљама шеф државе навео Буркину Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалију, Централноафричку Републику и Еритреју.

Москва је много пута говорила да је спремна да помогне у решавању глобалног проблема са храном. Председник Русије Владимир Путин је у септембру рекао да је Москва сагласна да испоручује жито сиромашнијим земљама у сарадњи са Турском и вероватно Катаром и планира да пошаље милион тона жита у Африку бесплатно. На тај начин је Русија сачувала испоруку жита угроженим државама и избацила из игре западне земље.

Без обзира на критике и јауке са Запада, који окривљују Русију да због ње Африка гладује, специјални представник руског председника за Блиски исток и афричке земље, заменик министра спољних послова Михаил Богданов, саопштио је 28. новембра да су почеле испоруке жита у неколико афричких земаља, а Сомалија је постала прва држава која је добила бесплатно жито. Са друге стране, Запад није урадио ни један корак како би украјинско жито доспело до угрожених земаља.

Африка - место где се боре Запад, Русија и Кина 

Иако се сматра да је борба за Африку прошлост, заправо, она је тек почела. За разлику од првог освајања континента, када су западне земље слале хорде војника, заузимале територије и цртале границе, убијале локално становништво и слале га у ропство, сада се води другачија борба. Светске велесиле се такмиче за утицај на континенту и разноразне минерале, чија вредност не може ни да се процени. 

За разлику од западних земаља, које су у своје време колонизовале Африку, Русија има велику предност. Првенствено јер је Совјетски Савез помогао многим афричким државама да се изборе за независност. Такође СССР је имао огроман број програма и пројеката у Африци и изградио је многобројне мостове, фабрике и електране, које становници афричког континента и дан данас користе. 

Након распада СССР-а Русија неко време није била посебно заинтересована за Африку, али је Москва брзо препознала потенцијал "црног континента". 

Једна од главних идеолошких порука које Русија промовише у афричком правцу је заједничка борба против неоколонијализма.

"Русија и афричке земље бране моралне норме и друштвене темеље традиционалне за наше народе и одупиру се неоколонијалној идеологији наметнутој споља", рекао је Владимир Путин 20. марта 2023. на Међународној парламентарној конференцији "Русија-Африка у мултиполарном свету".

Председник Русије је тада подсетио да је Москва отписала више од 20 милијарди долара дуга афричким земљама и рекао: Москва је заинтересована за успостављање веза са Афричком зоном слободне трговине, како преко Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), тако и билатерално.

Такође је рекао да велике руске компаније као што су Росњефт, Гаспром њефт, РусХидро, АЛРОСА, ЛУКОИЛ улажу у Африку и уверио да ће Москва помоћи континенту да производи електричну енергију – Росатом сада гради прву нуклеарну електрану Ел Даба у Египту. 

Само на јулском самиту "Русија-Африка" је било потписано пет стратешких докумената, 160 споразума, меморандума и акционих планова. Трговински промет Русије са земљама афричког континента достигао је 18 милијарди долара на крају 2022. године и очекује се да крајем 2023. буде још већи.  

Русија ће наставити да сарађује са афричким земљама и да јача свој ауторитет на континенту. Бесплатно жито, које Москва испоручује афричким земљама је много јефтиније од онога, шта ће Русија на крају добити. Али добра сарадња не би била могућа да Москва не сматра афричке државе за равноправне партнере, за разлику од већине других земаља. 

image