Економија

Бугарски нож у леђа Европској унији: Вртоглав раст увоза из Русије

Мартин Владимиров, водећи енергетски аналитичар Центра за проучавање демократије је рекао да раст увоза "Лукоила" у ЕУ значи додатни профит у износу од више стотина милиона за руску компанију за последњи квартал ове године
Бугарски нож у леђа Европској унији: Вртоглав раст увоза из Русијеwww.globallookpress.com © Elena Mayorova

Количина руске нафте која се увози у ЕУ преко рафинерије "Лукоил" у Бугарској значајно је порасла у последњих неколико месеци, изјавио је Мартин Владимиров, водећи енергетски аналитичар Центра за проучавање демократије (ЦСД), у интервјуу за "Еурактив Бугарска". Он је рекао да то значи додатни профит у износу од више стотина милиона за руску компанију за последњи квартал ове године.

Бугарски истраживачки центар активно прати увоз руске сирове нафте преко Бугарске у ЕУ, а прошлог месеца је, заједно са још две европске организације, дигао узбуну због претовара руске сирове нафте у Бугарску за извоз у Западну Европу.

"Лукоил" је одговорио да не крши санкције, јер извози нискооктански бензин у ЕУ, што није обухваћено санкцијама ЕУ против Русије. Истовремено, руска компанија је запретила да ће затворити бугарску рафинерију ако се пребрзо уведе забрана увоза руске сирове нафте.

Бугарска планира да оконча своје одступање од ембарга ЕУ 1. марта 2024. Спор око "Лукоилове" бугарске рафинерије потенцијално може изазвати проблеме на регионалном тржишту горива, јер је највећи у региону и једини произвођач млазног горива на Балкану.

Према анализи Центра за проучавање демократије , "Лукоил" нема економских разлога да подрива своју доминантну позицију на бугарском тржишту горива, чак ни уз повлачење изузећа за увоз руске сирове нафте.

Владимиров је прокоментарисао да ни политичка моћ у Кремљу "нема разлога да прави проблеме". Међутим, он је упозорио да би Бугарска могла да се искористи за "прање" руске нафте, која би ипак ушла у ЕУ, али под другом ознаком.

"'Лукоилу' би било много лакше да покуша да опере руску нафту преко казахстанске и азербејџанске нафте у Бугарској. Не бих се изненадио да 1. марта 2024. године (када је предвиђено да се забрани увоз руске нафте) мешавина коју прерађује рафинерија садржи 100% казахстанске нафте. На овај начин, новац за буџет Кремља ће тећи несметано. Сваки месец који се продужава изузеће је огроман успех за Русију", додао је Владимиров.

Продаја бизниса

Експерт за енергетику предвиђа да ће се прозор за продају рафинерије "Лукоил" у Бургасу отворити након обуставе увоза руске нафте у земљу.

Владимиров је објаснио да "Лукоил" није заинтересован да остане на бугарском тржишту ако не задржи преференцијални положај.

"Када дерогација падне, компанија ће бити заинтересована за продају, јер је остварила огроман профит у последњих годину и по дана. Ово је део шире стратегије 'Лукоила' за продају имовине у секторима прераде нафте и дистрибуције горива", рекао је он.

Према анализи ЦСД-а, Кремљ је зарадио више од 3 милијарде долара само од својих операција у Бугарској од почетка специјалне војне операције у Украјини. Мартин Владимиров предвиђа да ће Руси вероватно пристати да продају бугарски бизнис следеће године.

"Најлогичније је продати рафинерију у Бургасу јер ће притисак бугарских власти и геополитичка ситуација отежати маневрисање бизнисом", додао је Мартин Владимиров.

image