Свет

Илон Маск тужи ОпенАИ и Сема Алтмана због кршења уговора: Само о профиту размишљате

У тужби се наводи да је вишемилионски уговор стартапа са "Мајкрософтом" прекршио споразум о изградњи "опште вештачке интелигенције" за човечанство
Илон Маск тужи ОпенАИ и Сема Алтмана због кршења уговора: Само о профиту размишљатеGetty © NurPhoto / Contributor

Милијардер Илон Маск тужио је "ОпенАИ" и његовог извршног директора Сема Алтмана због кршења уговора, наводећи да су угрозили првобитну мисију стартапа, а то је изградња система вештачке интелигенције (АИ) за добробит човечанства.

У тужби, поднетој суду у Сан Франциску, Маскови адвокати су навели да је уговор стартапа са "Мајкрософтом" вредан више милијарди долара кршење претходног договора са предузетником о пробоју у домену вештачке интелигенције који би био "слободно доступан јавности", пише "Фајненшел тајмс".

Уместо тога, наводи се у тужби, "ОпенАИ" је радио на "власничкој технологији како би максимизирао профит буквално највеће компаније на свету".

Правна борба је само ескалација дуготрајног спора између Маска, који је основао сопствену АИ компанију, познату као "иксАИ", и "ОпенАИ", који је од "Мајкрософта" добио инвестицију од 13 милијарди долара.

Маск, који је помогао у оснивању "ОпенАИ" 2015. године, навео је у правној документацији да је донирао 44 милиона долара групи и да су га њихова обећања, "укључујући и писмено", да ће остати непрофитна организација, "подстакла" да их финансира.

Напустио је одбор "ОпенАИ" 2018. године након сукоба са Алтманом о правцу истраживања. Годину дана касније, група је основала профитну грану у коју је уложио "Мајкрософт" уложио средства.

Председник "Мајкрософта" Бред Смит рекао је за "Фајненшел тајмс" ове недеље да, иако су компаније "веома важни партнери", "'Мајкрософт' не контролише 'ОпенАИ'".

Маскова тужба наводи да је најновији АИ модел, ГПТ4, представљен у марту прошле године, премашио праг за општу вештачку интелигенцију (АГИ), на којој рачунари функционишу на или изнад нивоа људске интелигенције.

Иначе, Маскова "иксАи" компанија је директан конкурент "ОпенАИ" и лансирала је свој први производ, четбот по имену "Грок", у децембру.

image