Магазин

Смењени творац компаније "Опен АИ" сада ради за "Мајкрософт": Мисија се наставља

Само два дана након што је изненадна вест о смењивању Сема Алтмана са позиције извршног директора компаније за вештачку интелигенцију "Опен АИ" шокирала јавност, сада је познато да се Алтман и суосничач компаније "Опен Аи", Грег Брокман, придружују "Мајкрософту". Поред новог поглавља за предводнике развоја вештачке интелигенције у свету, Мира Мурати, Албанка која је преузела улогу привременог извршног директора компаније "Опен АИ", сада је смењена са позиције.
Смењени творац компаније "Опен АИ" сада ради за "Мајкрософт": Мисија се настављаGetty © Justin Sullivan

"Мисија се наставља", написао је Сем Алтман на платформи Икс, чиме је потрвдио да заједно са колегом и суоснивачем компаније "Опен АИ", Грегом Брокманом, одлази у "Макрософт".

Алтман је отпуштен из компаније "Опен АИ" у петак, након што је одбор рекао да више нема поверења у његову способност да настави да води компанију. Иако су се током викенда водили преговори о потенцијалном враћању Алтмана у "ОпенАИ", извршни директор "Мајкрософта", Сатја Надела, најавио је да ће му се Сем Алтман и Грег Брокман придружити и да ће да предводе "Мајкрософтов" нови напредни истраживачки тим за вештачку интелигенцију.

"Изузетно смо узбуђени што можемо да поделимо вест да ће се Сем Алтман и Грег Брокман, заједно са колегама, придружити "Мајкрософту", како би предводили нови напредни истраживачки тим за вештачку интелигенцију", објавио је Надела на платофми Икс. "Радујемо се брзом напретку, како бисмо им обезбедили ресурсе потребне за њихов успех."

Јавност је првобитно била изненађена Алтмановим одласком из компаније "Опен АИ", јер убрзо након што је Алтман лансирао Чет ГПТ, вештачна интелигенција је постала велика тема у свету и почела је нагло да се развија. Алтман је у недељу на платофрми Икс објавио фотографију на којој држи картицу за посетиоце, поред чега је написао: "Ово је први и последњи пут да ово носим". Корисници платформе су закључили да објава значи да ће Алтман до понедељка повратити позицију извршног директора "Опен АИ" или да се више никада неће вратити у компанију.

Сада је јасно да се определио за ново поглавље које почиње у "Мајкрософту", компанија која је од 2019. године уложила милијарде долара у "Опен АИ", а претпоставља се да износ тренутних инвестиција броји око 10 милијарди долара.

Одмах након одласка Алтмана и Брокмана из "Опен АИ", на привремену позицију извршног директора је постављена Мира Мурати, главни технолошки директор фирме. Према "Њујорк тајмсу", ову позицију је сада преузео Емет Шир, суоснивач и бивши директор видео платформе "Твич (Twitch)". Емет је своју нову позицију пре неколико сати потврдио преко објаве на свом Икс профилу: "Данас сам добио позив за прилику која се добија једном у животу: да постанем привремени извршни директор компаније "Опен АИ". Након консултација са породицом и након само неколико сати разматрања, прихватио сам."

Смењивање Мире Мурати је потврдио и Сатја Мадела у објави на платформи Икс: "Остајемо посвећени нашем партнерству са компанијом "Опен АИ" и имамо поверење у нашу мапу за производ, нашу способност да наставимо са иновацијама... Радујемо се што ћемо упознати Емета Шира и радити са новим "Опен АИ" лидерским тимом."

"Опен АИ" је почео као непрофитна организација 2015. године, а 2019. је реструктурисан и подржао га је "Мајкрософт" кроз улагање милијарде долара.

image