Магазин

Први човек са чипом у мозгу успешно помера миш уз помоћ својих мисли

"Напредак је добар и чини се да се пацијент у потпуности опоравио, уз неуролошке учинке којих смо свесни. Пацијент може да помера миш по екрану само уз помоћ својих мисли", рекао је Илон Маск у говору објављеном на друштвеној платформи Икс, обавештавајући свет да су резултати уграђеног можданог "Неуралинк" импланта задовољавајући.
Први човек са чипом у мозгу успешно помера миш уз помоћ својих мислиGetty © Omar Marques

Маскова Компанија "Неуралинк" је у јануару уградила имплант у мозак свог првог људског пацијента, након што је претходно тестиран на мајмунима. Мождани имплант компаније, назван "Телепатија", осмишљен је да би људима омогућио да својим мислима управљају паметним телефоном и другим технолошким уређајима. У "Неуралинку" сада настоје да постигну да пацијент мишем направи што више кликова, али без померања тела.

Имплантат чине 1024 електроде, које робот спаја с мозгом помоћу игле које раде "налик шиваћој машини". Маск је раније рекао да ова процедура траје само 30 минута, не захтева општу анестезију, а на крају би пацијент могао и да се врати кући истог дана.

"Неуралинк" је за клиничко испитивање тражио пацијенте с тетраплегијом, то јест парализом у ногама и рукама. Када људи почну да се крећу, одређено подручје мозга постаје активно. Уграђене електроде хватају те сигнале, те би за активацију требало да буде довољно да се, на пример, само замисли покрет за управљање курсором на рачунару.

Иако је ово позитиван корак унапред, могу да прођу месеци док пацијент научи да управља рачунаром својим мислима, а планирано је да клиничко испитивање импланта на људима траје шест година, тако да би комерцијализација дошла много касније.

Маск је претходно описао да има велике планове када је у питању овај импалнт. Раније је описао да жели да омогући да се уз помоћ брзих хируршких уградњи чипа почну лечити стања попут гојазности, аутизма, депресије и шизофреније. 

image