Свет

Лавров у Анталији: Сусрети с колегама из Турске и Азербејџана

Шефови дипломатија РФ и Турске разговарали су о билатералној трговинско-економској сарадњи, док је на другом састанку потврђена потреба за спровођењем сета трилатералних споразума између лидера Русије, Азербејџана и Јерменије
Лавров у Анталији: Сусрети с колегама из Турске и Азербејџана© AP Photo/Khalil Hamra

Министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је у Анталији с турским колегом Хаканом Фиданом о ситуацији на Блиском истоку, у северној Африци и у црноморском региону, саопштено је из руског министарства спољних послова.

Двојица званичника су на маргинама Дипломатског форума разговарала и о политичком дијалогу између Русије и Турске и билатералној трговинско-економској сарадњи, наводи се у саопштењу.

Лавров и Фидан претходно су се састали на маргинама самита министара спољних послова земаља Г20 у Рио де Жанеиру који је одржан 21. и 22. фебруара.

Руски шеф дипломатије сусрео се и с министром спољних послова Азербејџана Д. А. Бајрамовом с којим је разговарао о стању и перспективама даљег развоја билатералних односа у складу са одредбама Декларације о савезничкој сарадњи Руске Федерације и Републике Азербејџан од 22. фебруара 2022. године.

Потврђена је потреба за спровођењем сета трилатералних споразума између лидера Русије, Азербејџана и Јерменије, те наглашена посвећеност наставку заједничког рада у оквиру различитих мултилатералних формата, а саговорници су разменили и мишљења о низу других међународних питања од заједничког интереса.  

image
VV inauguration
banner