Русија

Лавров: У Украјини се већ налазе британски и француски официри

Шеф руске дипломатије се осврнуо и на недавни изјаву француског лидера о слању западних трупа у Украјину, рекавши да не би било сасвим исправно претпоставити да су се Сједињене Државе оградиле од Макронових речи
Лавров: У Украјини се већ налазе британски и француски официри© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

У Украјини нема само страних плаћеника већ и каријерних официра, међу којима су Британци и Французи, изјавио је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

"Пре државног удара (у Украјини) на стотине Американаца је седело у министарствима, као што сада наводно имају своје плаћенике, а у ствари тамо има каријерних официра: тамо су Британци и Французи. Знамо ово добро", рекао је Лавров током говора на дипломатском форуму у Анталији.

Шеф руске дипломатије је додао и да је жеља Запада да пошаље трупе у Украјину након речи председника Француске Емануела Макрона званично забележена, а незванично су тамо већ дуже време.

С тим у вези је истакао и да не би било сасвим исправно претпоставити да су се Сједињене Државе оградиле од речи француског лидера.

"Макрон је, после свих реакција које су уследиле након његових речи, рекао, колико сам разумео, да остаје при своме. Али ви сте споменули да је Вашингтон почео да се дистанцира од ове позиције – то није сасвим тачно. Заиста, председник (Џозеф) Бајден је рекао да се (Американци) неће борити, док је министар одбране (Лојд) Остин, излазећи из болнице, рекао да ако Украјина буде поражена од Русије, онда ће НАТО морати да се бори против Русије. Озбиљна ствар", рекао је Лавров на дипломатском форуму.

Што се пак тиче те изјаве шефа Пентагона, Лавров је констатовао да је ту случај о фројдовској омашки – што на уму, то на друму. Подсетио је да су пре тога сви говорили да се не може дозволити да Украјина изгуби, јер ће лидер Русије Владимир Путин потом кренути на Балтик, Пољску, Финску.

"Ми немамо и не можемо да имамо такве планове, али Американци их имају. Зато што осећају да се Европа одваја од њих. За сада је Европа главна жртва, жртва политике увлачења Украјине у НАТО", истакао је Лавров.

Руски министар спољних послова је рекао и да РФ не очекује промену у односима с Вашингтоном после председничких избора у САД.

"Ако говоримо о (бившем) председнику (САД Доналду) Трампу, током његовог мандата донете су неке од најстрожих, како се тада чинило, санкције. Али Бајденова администрација је надмашила све", рекао је он.

Лавров се осврнуо и на наводе да су немачки официри планирали напад на Кримски мост, а што је јавности открила главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан.

"С једне стране, то је невероватно, али с друге стране није. НАТО колеге су до те мере компромитоване да не знам како ће све објаснити свом становништву", рекао је министар.

На тему ОЕБС-а констатовао је да Русија не може више да се ослони на ту организацију.

"За нас ова организација више не представља никакву инстанцу на коју можемо да се ослонимо. Нарушен је принцип консензуса, генерални секретар и председавајући ОЕБС-у, који се мењају сваке године, отворено заузимају једну страну", констатовао је Лавров у Анталији, те додао да је евроазијско подручје "мотор развоја света", док је "евроатлантски регион изгубио ту улогу".

image
VV inauguration
banner