Русија

Лавров стигао у Турску: Почиње дипломатски форум, учествује и Дачић (ВИДЕО)

Шеф руске дипломатије састаће се са турским колегом Хаканом Фиданом, са којим ће разговарати о ситуацији у Украјини, Закавказју, палестинско-израелским питањима, сиријском и либијском питању
Лавров стигао у Турску: Почиње дипломатски форум, учествује и Дачић (ВИДЕО)© Johannes Simon

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Турску где ће учествовати на дипломатском форуму у Анталији од 1. до 2. марта.

Како је раније саопштило руско Министарство спољних послова, током посете, Лавров ће се састати са турским колегом Хаканом Фиданом са којим ће разговарати о трговини, енергетици, безбедности, банкарству и туризму, као и о ситуацији у Украјини, Закавказју, палестинско-израелским питањима, сиријском и либијском питању.

Осим тога, на маргинама дипломатског форума, у плану су билатерални састанци са шефовима дипломатије Азербејџана, Киргизије, Узбекистана и краљем Есватинија.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествоваће на Анталијском дипломатском форуму.

Дипломатски форум трајаће три дана, а окупиће шефове држава и влада, министре, дипломате, академике, као и представнике истраживачких центара из Европе, али и света.

Овогодишња тема форума је "Унапређење дипломатије у временима превирања".
Дачић се учествовати на панелу под називом "Изазови и могућности на Балкану који ће се одржати у суботу 2. марта.

На форуму ће говори председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Како су навели организатори форума, циљ главне теме "Унапређење дипломатије у време кризе" јесте да се пружи заједнички основ за размишљање у потрази за мирним изласком из турбулентног периода кроз који свет пролази, а у светлу ратова између Израела и Хамаса, рата у Украјини, тероризму, нерегуларним миграцијама, ксенофобији, антиисламизму, ефектима вештачке интелигенције, климатским променама, природним катастрофама, итд.

Претходни дипломатски форум у Анталији одржан је у марту 2022.

image