Свет

Иран: Циљ напада Америкe и Британијe на Хуте je ескалирање тензија у региону

САД и Велика Британија извеле су у суботу нападе на 18 циљева Хута у Јемену, укључујући подземна складишта оружја и пројектила
Иран: Циљ напада Америкe и Британијe на Хуте je ескалирање тензија у регионуGetty © JeanUrsula

Иран је данас осудио најновије ударе Сједињених Америчких Држава и Велике Британије на Јемен и оптужио те земље да желе да "ескалирају тензије и кризе у региону".

"Оваквим нападима Америка и Британија настоје да ескалирају тензије и кризе у региону и прошире обим рата и нестабилности", навео је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани у саопштењу.

Додао је да таква "произвољна и агресивна војна операција" неће ништа донети "државама агресорима", преноси Тајмс оф Израел.

Канани је осудио САД и Велику Британију што нису предузеле "тренутне и ефикасне мере" да зауставе израелски рат против Хамаса у Појасу Газе, након напада те палестинске групе на југ Израела 7. октобра.

САД и Велика Британија извеле су у суботу нападе на 18 циљева Хута у Јемену, укључујући подземна складишта оружја и пројектила.

Удари су били против циљева Хути на осам локација, а укључивали су и системе противваздушне одбране, радаре и хеликоптер, рекли су званичници.

Хути, који контролишу већи део Јемена, почели су да нападају комерцијалне бродове 19. новембра у знак протеста због израелских напада на Појас Газе.
САД и Велика Британија су, као одговор, покренуле нападе на мете у Јемену и означили ту групу терористичком.

image