Свет

Хути оштетили подморске каблове у Црвеном мору: Угрожене интернет везе између Европе и Азије

Штета је значајна, али не и критична, јер остали каблови и даље функционишу, док ће поправка истих трајати бар два месеца
Хути оштетили подморске каблове у Црвеном мору: Угрожене интернет везе између Европе и Азијеwww.globallookpress.com © Osamah Yahya

Јеменски Хути оштетили су четири међународна подводна кабла у Црвеном мору који повезују Азију, Европу и Африку, објавио је израелски лист "Глоубс".

Оштећење каблова између Џеде у Саудијској Арабији и Џибутија у источној Африци довело је до "озбиљног поремећаја интернет-комуникације између Европе и Азије, што се пак највише осетило у земљама Залива и Индији". 

Како наводи "Глоубс", у питању су каблови компанија ААЕ-1, "Сиком", ЕИГ и ТГН.

Према речима стручњака, штета по комуникацијске активности је значајна, али не и критична, јер остали каблови и даље функционишу. 

Процењује се да поправка подводних каблова може потрајати најмање осам недеља, с тим да постоји ризик од новог напада Хута.

Хути су досад нападали само бродове повезане са Израелом у знак протеста због војне операције Тел Авива против Палестине. Од прошлог новембра оштетили су десетине пловила у Црвеном мору и Аденском заливу.

image
VV inauguration
banner