Свет

Како не заводити жену: Амерички пуковник на дејтинг платформи делио државне тајне

Његову виртуелну девојку занимало је много детаља око специјалне војне операције у Украјини
Како не заводити жену: Амерички пуковник на дејтинг платформи делио државне тајне© STR/NurPhoto via Getty Images

Много је начина да фасцинирате жену, али прави начин за то сигурно није слање поверљивих података од државног значаја - преко страница за упознавање.

То је, додуше мало касно, схватио и пензионисани пуковник америчке војске Дејвид Френклин Слејтер, који данас излази пред суд због незаконитог слања докумената "који би могли бити коришћени за наношење штете Сједињеним Државама".

Слејтер који је до 2022. био запослен у Стратешкој команди - Страткому, који надзире амерички арсенал нуклеарних пројектила оптужен је за заверу и два случаја неовлашћеног откривања информација о националној одбрани и прети му до 10 година затвора.

Ту се, наиме, опет показала слабост Американаца на Украјинце – Слејтер је особи, за коју је веровао да је жена из Украјине прослеђивао и информације које је сазнао из поверљивих Страткомових брифинга, а који се односе на руску војну операцију у Украјини.

Занесеном у игри завођења на рачун националне безбедности, Слејтеру ни намање није било спорно да удовољава "симпатији" која му је често постављала питања о државним тајнама. 

"Вољени Дејв, да ли НАТО и Бајден имају тајни план да нам помогну?", питала је пуковникова драга, коју је још интересовано колико је руских трупа распоређено у Украјини, и која се надала и да ће "НАТО сутра припремити непријатно изненађење Путину".

Би-Би-Си тако наводи да једна од порука од 11. марта гласи: "Драги, шта се приказује на екранима у посебној соби?? Врло је занимљиво".

Слејтер је 23. марта добио питање о једној земљи, али је тај део у оптужници редигован, па није јасно на коју земљу се питање односило.

"Ти си мој тајни агент. С љубављу", одговарала му је виртуелна девојка, која је још писала и "драги мој Дејве, хвала на вредним информацијама" и "ти си мој тајни доушник, љубави". 

У документима се не наводи с ким је Слејтер контактирао, љ ни назив странице за упознавање, мада је, знајући природу оваквих платформи и бројне случајеве "кетфишинга" односно лажног представљања - с друге стране интернет везе могао је бити и Владимир Зеленски. 

Случај су истраживали ФБИ и Канцеларија за посебне истраге Ваздухопловних снага САД.

"Појединци с приступом строго поверљивим информацијама имају одређене одговорности", рекла је поводом овог случаја државна тужитељка у Небраски Сузан Лер.

image