Свет

Писторијус: Покренута истрага против немачких официра због процурилог снимка

Борис Писторијус признао је да је био веома љут због процурилог снимка и додао да је "искључено учешће руског шпијуна у разговору"
Писторијус: Покренута истрага против немачких официра због процурилог снимка© Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Немачки министар одбране Борис Писторијус саопштио је да је против учесника разговора о нападу на Кримски мост покренута дисциплинска истрага након које ће се одлучити о покретању дисциплинског поступка.

"У овим временима морамо бити веома пажљиви са безбедношћу комуникација. Предузећемо техничке и организационе мере како бисмо осигурали да се овакав инцидент више не понови", казао је Писторијус, коментаришући разговор високих немачки официра у којем се дискутовало о нападу на Кримски мост.

Писторијус је признао да је био веома љут због процурилог снимка и додао да је "искључено учешће руског шпијуна у разговору", преносе "РИА Новости".

Немачки министар напоменуо је да је снимак поменутог разговора процурио због необезбеђене везе једног од учесника разговора и да је у питању "индивидуална грешка".

Он је, такође, изнео тврдњу да "Русија неколико недеља, или чак месеци, одређује дневни ред у Немачкој, то јест теме о којима се активно расправља у држави".

Подсетимо, главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, објавила је снимак на коме се чује како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост.

Између осталог, на снимку се могу чути гласови команданта немачког ратног ваздухопловства Инга Герхарца и бригадног генерала Франка Грефеа.

Војни званичници су разговарали о оперативним детаљима ракета дугог домета "таурус", као да је њихово слање Кијеву већ уговорено, али и о томе како се успешно претварати да Немачка није прешла "црвену линију" која је директно мешање у руско-украјински сукоб.

image
VV inauguration
banner