Свет

Сад је и званично: "Болтон у штиклама" одустаје од председничке кандидатуре

Главна Трампова ривалка за председничку номинацију републиканца одустала је од трке после за њу не тако "супер уторка"
Сад је и званично: "Болтон у штиклама" одустаје од председничке кандидатуреGetty © Brandon Bell / Staff

Бивши амерички председник Доналд Трамп постао је републикански кандидат на изборима 2024. године, након што је Ники Хејли званично суспендовала своју кампању после губитака на унутарстраначким изборима у више држава САД.

Трамп је однео победу у 14 од 15 држава у којима су у уторак одржани предизбори, док је Ники Хејли победила само у Вермонту. На крају "супер уторка", Трамп је имао 995 републиканских делегата на конвенцији, Хејли – 89.

"Дошло је време да обуставим своју кампању", рекла је она присталицама у Чарлстону у Јужној Каролини.

"По свој прилици Доналд Трамп ће бити републикански кандидат када се наша страначка конвенција састане у јулу. Честитам му и желим му добро", додала је она.

Хејли је била америчка амбасадорка у УН током првог Трамповог председавања, али је дала оставку после мање од две године на том послу, приклонивши се демократама које су покушале да блокирају Трампову номинацију судије Брета Каваноа за Врховни суд.

Своју председничку кампању покренула је уз подршку републиканске фракције непријатељске према Трампу. Иако није добро пролазила на унутарстраначким изборима, инсистирала је да остане у трци, тврдећи да би Трамп могао да буде дисквалификован или затворен. Њене једине победе у кампањи биле су у упоришту демократа Вашингтону и Вермонту. Јужна Каролина, где је била гувернерка, гласала је за Трампа.

Спекулисало се и да Хејли има подршку демократа што је, индиректно, данас потврдио и председник САД Џозеф Бајден.

"Доналд Трамп је јасно ставио до знања да не жели присталице Ники Хејли. Желим да будем јасан: за њих има места у мојој кампањи. Знам да има много тога око чега се нећемо сложити. Али, о суштинском питању очувања америчке демократије, залагања за владавину права, опхођења једни према другима са пристојношћу и достојанством и поштовањем, о очувању НАТО-а и супротстављању америчким противницима, надам се и верујем да можемо наћи заједнички језик", поручио је он.

Одлуку Ники Хејли да одустане од трке ефектно је прокоментарисао и узбуњивач Едвард Сноуден. "Џон Болтон у штиклама није пожељан кандидат? Ко би рекао?"

Болтон је био некадашњи саветник за националну безбедност Беле куће и један од познатијих "јастребова" америчког естаблишмента.

image