Свет

Без већих изненађења током "супер уторка": Победе Трампа и Бајдена, извесна реприза избора 2020.

Двојица водећих кандидата сада се налазе на корак од номинације својих партија
Без већих изненађења током "супер уторка": Победе Трампа и Бајдена, извесна реприза избора 2020.© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Амерички председник Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп остварили су победе на предизборима током "супер уторка", када је гласало 15 савезних држава и једна америчка територија.

Према прелиминарним резултатима, Бајден је остварио убедљиве победе на демократским предизборима у Вермонту, Ајови, Вирџинији, Северној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Масачусетсу, Мејну, Арканзасу, Алабами, Тексасу, Колораду, Јути, Минесоти и Калифорнији.

Једини пораз председник САД доживео је на Америчкој Самои, у јужном Пацифику, где је победу однео мало познати бизнисмен Џејсон Палмер. Ипак, треба нагласити да је на тим изборима гласао само 91 гласач.

На републиканским предизборима, Трамп је тријумфовао у Вирџинији, Северној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Мејну, Алабами, Масачусетсу, Арканзасу, Тексасу, Колораду, Минесоти и Калифорнији.

Једина Трампова преостала супарница за републиканску номинацију, Ники Хејли, освојила је највише гласова у Вермонту, након што је претходно победила у Вашингтону.

Ни Трамп ни Бајден нису успели да и званично осигурају номинације својих странака током "супер уторка", али се сада обојица налазе далеко ближе свом циљу него пре избора.

Бајден се, ипак, суочио са једним потенцијалним проблемом - све већим бројем протестних гласова због рата у Појасу Газе, који су овог пита били највидљивији у Минесоти.

У тој савезној држави, око 19 одсто изашлих бирача је подржало је опцију "неопредељен", као знак протеста против Бајденове подршке Израелу.

Пре неколико дана та опција је из истог разлога добила 13 одсто гласова у Мичигену, који би могао да буде једна од кључних држава на новембарским председничким изборима.

"Неопредељено" је било и 12 одсто демократских гласача у Северној Каролини и девет одсто њих у Масачусетсу.

Незадовољство прогресивних, млађих и гласача арапског порекла и муслиманске вероисповести Бајденовом администрацијом због ситуације могла би да представља проблем за актуелног председника на новембарским изборима, поготово у тзв. колебљивим државама.

Обратили се Бајден и Трамп

Председник Бајден саопштио је да су милиони Американаца "јасно чули свој глас" и сугерисао је да гласови у његову корист показују да бирачко тело жели "да се бори против екстремног плана Доналда Трампа да нас врати уназад".

Трамп је "усредсређен на сопствену освету и одмазду", наводи Бајден, и жели да "укине основне слободе попут могућности да жене саме доносе одлуке о здравственој заштити".

Трамп је у обраћању окупљенима у летовалишту Мар-а-Лаго рекао да је "ово величанствена ноћ".

"Не зову га супер уторак без разлога. Ово је велика и величанствена ноћ", рекао је бивши амерички председник коментаришући резултате.

Трамп је осудио Бајденову економску и спољну политику, а посебно однос према

имиграцији.

"Учинићемо Америку поново великом, већом него икада раније", поручио је он.

image