Свет

Европљани бесни на Бајдена: Ми шаљемо оружје Украјини, а ви нама папрено скуп гас

Чланице ЕУ окрећу се гасу из Америке, али плаћају четири пута више него Американци
Европљани бесни на Бајдена: Ми шаљемо оружје Украјини, а ви нама папрено скуп гасwww.globallookpress.com © Jordan Tovin/Keystone Press Agency

Највиши европски званичници бесни су на администрацију председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена и оптужују Американце да су профитирали од сукоба Русије и Украјине.

Тачка раздора последњих недеља су Бајденове субвенције и порези за које Брисел тврди да неправедно удаљавају трговину од ЕУ и прете да униште њену индустрију. Упркос примедбама Европе, Вашингтон није најавио да ће обуставити ове акције, пише "Политико".

Бајден је у августу потписао Закон о смањену инфлације који предвиђа око 430 милијарди долара помоћи појединим секторима америчке привреде, укључујући и ауто-индустрију. ЕУ тврди да овај закон негативно погађа европске произвођаче аутомобила, пошто даје специјалне пореске олакшице америчким произвођачима које њихове производе чине конкурентнијим. Бројни званичници, дипломате и министри јавно и приватно су осудили потезе Америке.

Земље ЕУ суочавају се са високом инфлацијом, претњом од рецесије и тешкоћом у снабдевању енергијом. У многим државама најављене су рестрикције струје током зиме.

Чланице ЕУ, које су одбациле руску енергију, окрећу се гасу из Америке. Међутим, Европљани гориво плаћају четири пута више него Американци. У процвату је и америчка војна индустрија, с обзиром да европским војскама мањка наоружања јер су велике количине послали Кијеву.

"Америка је земља која највише профитира"

Све то је "превише" за званичнике у Бриселу и другим престоницама ЕУ, оцењује "Политико".

"Чињеница је, ако трезвено сагледате ситуацију, Америка је земља која највише профитира од овог рата, јер продају више гаса по вишим ценама, као и оружје", рекао је један високи званичник ЕУ.

Истиче да се свет "налази у историјском тренутку" и оцењује да двоструки удар прекида трговине због америчких субвенција и високих цена енергије ризикује да окрене јавност против ратних напора и трансатлантског савеза.

"Америка мора да схвати да се јавно мњење у многим земљама ЕУ мења ", поручио је.

Министри и дипломате фрустрирани су због начина на који Бајденова влада једноставно игнорише утицај који домаћа економска политика има на европске савезнике.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је Вашингтон да одговори на забринутост Европе.

"Американци, наши пријатељи, доносе одлуке које имају економски утицај на нас", рекао је он у интервјуу за "Политко".

Председник Француске Емануел Макрон каже да високе цене гаса у САД нису "пријатељске", a немачки министар економије Роберт Хабек позвао је Вашингтон да покаже више "солидарности" и помогне у смањењу трошкова енергије. 

Лидери ЕУ желели су да разговарају о високим ценама гаса са америчким председником на самиту Групе 20 на Балију, али је Бајден "изгледао као да је несвестан тог питања", тврди високи званичник ЕУ. Дејвид Клајман из Бригеловог истраживачког центра наводи да су "Европљани видно фрустрирани због недостатка информација и консултација".

"Политико" наводи да су званичници са обе стране Атлантика свесни ризика који доносе њихови сукоби. Дипломате из ЕУ и САД сагласне су у једном - препирке су оно што Владимир Путин жели, додаје поменути лист.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон говорио је о високим ценама америчког гаса и поручио да су "САД и ЕУ савезници, али да то подразумева да ће признати када нешто пође по злу".

Јефтинија енергија даје велику конкурентну предност америчким компанијама, а бројна предузећа планирају нове инвестиције у САД или чак премештају своје фирме у ту земљу.

Савезници или не?

Упркос несугласицама по питању енергије, права паника у Бриселу завладала je тек када је Вашингтон најавио шему индустријских субвенција од 369 милијарди долара за подршку зеленој индустрији у складу са Законом о смањењу инфлације.

"Закон о смањењу инфлације је променио све. Да ли је Вашингтон и даље наш савезник или није", запитао се један европски дипломата.

За Бајдена је поменути закон историјско достигнуће, али за Европу потенцијална пропаст. ЕУ зато припрема одговоре на америчке субвенције, како би спречила да њена индустрија буде поражена од стране америчких ривала.

Француска европосланица Мари-Пјер Ведрен рекла је да се у свету тренутно води борба за моћ.

"Када се рвете руком, а нисте мишићави, нити припремљени и физички и психички, губите", оценила је.

Иза кулиса расту и напетости због новца који се слива у амерички одбрамбени сектор. САД су држава која је пружила највише војне помоћи Украјини, којој је од фебруара послала оружје и опрему у вредности од више од 15,2 милијарди долара. Европа је, поређења ради, Кијеву доставила око осам милијарди евра помоћи у виду наоружања.

Према речима високог званичника ЕУ, обнављање залиха софистицираног оружја може потрајати годинама због проблема у ланцу снабдевања. То представља још један проблем за Европу, јер би Америка могла додатно да профирита од сукоба Русије и Украјине.

image