Русија

Украјина покреће истрагу против руских војника које су погубили?!

Убијене војнике оптужују за "перфидност и кршење ратних правила"
Украјина покреће истрагу против руских војника које су погубили?!Getty

Након што је украјинска војска погубила више од десет заробљених руских војника, Генерално тужилаштво у Кијеву покренуло је истрагу против руских војника на које су пуцале Оружане снаге Украјине, оптужујући настрадале за "перфидност и кршење ратних правила", јављају "РИА Новости".

Руско Министарство одбране саопштило је да брутално убиство руских ратних заробљеника није први и једини ратни злочин, наводећи да је овај догађај уобичајена пракса Оружаних снага Украјине, коју западни покровитељи не примећују.

"Објављени видео доказ масовног масакра украјинских војника над ненаоружаним руским ратним заробљеницима потврђује суштину актуелног кијевског режима на челу са Зеленским и оних који га штите и подржавају", наводи се у саопштењу.

Министарство одбране је упозорило да ће украјински председник Владимир Зеленски и други представници власти бивше совјетске републике морати да сносе одговорност "за сваког мученог и убијеног затвореника".

Шеф Савета за људска права Валериј Фадејев и омбудсман за људска права Татјана Москалкова, апеловали су на међународне организације, захтевајући од њих да истраже убиство руских заробљеника и осуде злочин.

image
VV inauguration
banner