Свет

Лоше вести за Бајдена: Све гласнији захтеви да се истражи помоћ Вашингтона Кијеву

Крах крипто берзе FTX не само што је направио хаос на тржишту дигиталних валута већ прети да прерасте у политички скандал епских размера
Лоше вести за Бајдена: Све гласнији захтеви да се истражи помоћ Вашингтона Кијевуwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

После извештаја да је пропала крипто берза FTX - чији је оснивач други највећи појединачни донатор Демократске странке - прала новац преко финансијске помоћи уплаћиване на рачун Кијева, огласили су се републикански политичари захтевајући истрагу.

Пропаст крипто берзе гурнула је тржиште дигиталних валута у хаос, а потом су се по интернету појавили извештаји да је Семјуел Банкман-Фрид, оснивач FTX-а, опрао милијарде долара кроз платформу за крипто донације коју је формирао у сарадњи са Кијевом.

Иако је донације требало да усмери ка Народној банци Украјине, Банкман-Фрид је наводно део новца преусмерио назад у САД у виду политичких донација демократама.

Осим што је изазвала бес на друштвеним мрежама, вест је "дигла живац" и републиканцима, преноси украјински телеграм канал "Картел".

Једна од гласнијих и контроверзнијих републиканских конгресменки, Марџори Тејлор Грин затражила је финансијску истрагу Банкман-Фридове компаније.

"Желим финансијску истрагу да сазнам где је сваки пени помоћи Украјини отишао. Сви су ок са тиме, је л` тако?", навела је Тејлор Грин.

Британски коментатор Калвин Робинсон прокоментарисао је спрегу демократа, Украјине и FTX-a на Твитеру.

"Дакле, Украјина је све време заправо била операција прања новца. Запад је донирао милијарде за 'ратне напоре', Зеленски је уложио тај новац у FTX, а извршни директор FTX-а је други највећи донатор демократа, после Сороша. FTX је сад поднео захтев за банкрот а милијарде долара су нестале".

Колико средстава је FTX прикупио за Украјину није познато али су она врло вероватно испарила заједно са остатком имовине, неких 500 милиона долара, после наводног хакерског напада прошле седмице. Крипто берза је у петак поднела захтев за банкрот.

image