Свет

"Порнхаб" против Европске комисије: Ко ће уређивати садржај

Порно сајтови ће морати да предају детаљне планове до 20. априла о томе како ограничавају велике ризике по питању насиља над женама и заштите малолетника
"Порнхаб" против Европске комисије: Ко ће уређивати садржај© Nikolas Kokovlis/NurPhoto

Две највеће европске порно компаније у сукобу су са Европском унијом због нових обавеза насталих према закону о модерирању онлајн садржаја, Закону о дигиталним услугама, пише "Политико".

"Порнхаб" и "Иксвидеос" су затражили од суда да паузира правило које захтева да направе детаљну јавну библиотеку огласа који се приказују на њихово платформи, преноси бриселски сајт позивајући се на своје изворе.

"Стрипчет" је такође поднео тужбу против Европске комисије, али још није јасно по ком закону.

Приговори су поднети Општем суду ЕУ у Луксембургу 1. марта, док је "Стрипчет" то учинио 29. фебруара.

Европска комисија у децембру је три порно сајта означила као онлајн платформе које подлежу споменутом закону. Ови сајтови, које месечно посећује више од 45 милиона Европљана, суочавају се са додатним обавезама у борби против нелегалног и штетног садржаја, укључујући потенцијално спровођење механизама за блокирање приступа малолетника њиховим садржајима.

Порно сајтови ће такође морати да предају детаљне планове до 20. априла о томе како ограничавају велике ризике по питању насиља над женама и заштите малолетника.

Кршење овог закона предвиђа казну до 6 одсто глобалног промета компаније. Власници сајтова имали су рок до почетка марта да оспоре одлуке.

"Порнхаб" је раније рекао да има 33 милиона корисника месечно, "Стрипчет" посећује 32 милиона, а "Иксвидеос" је саопштио да има више од 160 милиона корисника из ЕУ.

image