Свет

"Кенселовање" због Палестине: Како су настрадали порно звезда и карикатуриста "Гардијана"

Култура отказивања није заобишла ни порно глумицу Мију Калифу, али ни запослене у британским новинским кућама, будући да су изражавали мишљење које је многима "неприхватљиво"
"Кенселовање" због Палестине: Како су настрадали порно звезда и карикатуриста "Гардијана"www.globallookpress.com © Feb 2023 Mairo Cinquetti/Keystone Press Agency

Следећи пут кад будете прелиставали "Плејбој" и уживали у фотографијама вансеријских лепотица, знајте да су се оне на страницама пуним еротике нашле не само јер су изазовне већ и јер су политички подобне. Колико год то деловало чудно, ништа слободнија "зона" није ни оаза порнографског садржаја, "Порн хаб" – јер сајт промовише искључиво богатство сексуалних навика, никако и богатство мишљења.

То је најбоље на својој кожи осетила чувена порно звезда либанског порекла Мија Калифа, која је ових дана жртва "културе отказивања" због својих ставова о сукобу Израела и Хамаса. А кад је тако прошла лепотица са сајта за одрасле, не треба да вас чуди што је спирала тишине усисала је и шесторо новинара Би-Би- Сија, за које се тврди да су на друштвеним мрежама подржали Хамас, и што је после четрдесет година рада за "Гардијан", зглајзнуо и колумниста овог листа Стив Бел, који се "дрзнуо" да уради карикатуру у којој је главни лик Бењамин Нетанијаху.

Свет је на овај начин још једном демонстрирао снагу културе "кенселовања", најновију врсту "демократичности" која се манифестује апсолутним гушењем свих супротних мишљења, како забога, не би неког повредила, или не дај Боже увредила.

Како то функционише, уверили смо се још на почетку украјинско-руског конфликта, када је "слободоумни" Запад почео да бојкотује све што стиже из Русије- од Пушкина, па све до руских мачки на такмичењима и то под оптужбама да "шире малигни утицај Кремља".

Калифа је, наиме, по мишљењу "ратника социјалне правде" крива због својих објава на "Иксу" и порука солидарности за Палестину.

У једном од тих постова она је позвала "борце за слободу у Палестини" да укључе своје мобилне телефоне и снимају "хоризонтално".

"Само желим да се уверим да постоје 4К снимци мојих људи како руше зидове затвора на отвореном у коме су били приморани да живе", написала је затим, одговарајући на критике које је изазвала њена прва објава.

Уместо снимака боље резолуције, стигао јој је отказ и лекција о моралности, ни мање ни више него од "Плејбоја" који је обавестио порно глумицу да ће њен канал бити уклоњен са њихове платформе за креаторе, будући да су њени коментари о Хамасу "одвратни и срамотни" и "славе Хамасове нападе на Израел и убијање невиних мушкараца, жена и деце".

Још моралних светионика дигло је свој глас против звезде филмова за одрасле, па јој је тако отказ стигао и од компаније "Ред лајт холанд" која се бави продајом психоделичних тартуфа. Поручили су јој да се "сматра отпуштеном".

"Молим вас, пре него што поново изговорите моје име, брините о томе да вашој тужној малој компанији недостаје правац и сврха. Стојим уз све људе који се боре против угњетавања, сада и увек, истражите пре него што ме замолите да улажем у ваш мали пројекат. Ја сам из Либана, јеси ли луд да очекујеш да будем на страни колонијализма ти је***и чудаче", узвратила је Калифа која је својевремено добијала претње ИСИС-а због филмова које је снимала носећи хиџаб.

И "Порн хаб", видео сајт за одрасле, замрзнуо је приход од видео снимака Мије Калифе и обавезао се да ће донирати 100 одсто њеног (поштено зарађеног новца) од видео снимака, како би помогао Израелцима. Глумицу за сад није цензурисао само "Онли фанс", платформа на којој се такође објављује порнографски садржај.

"Коректан" попут "Плејбоја" и "Порн хаба", био је и британски јавни сервис који, иначе, ових дана води рат са левичарима који би да се у вестима Би-Би-Сија, припадници Хамаса означавају као "терористи". Медијска кућа је, према писању "Фајненшел тајмса" суспендовала шест новинара који су Хамас подржали на друштвеним мрежама, лајкујући објаве попут оних у којима се осуђују поступци Израела, или оних за које се припадници ове групе називају "борцима за слободу".

"Емитер има строга правила о непристрасности, која покривају активности њених репортера на друштвеним медијима. Постови које су арапски новинари Би-Би-Сија твитовали или лајковали, укључујући оне из Египта и Либана, изгледа да подржавају Палестину или критикују позицију Израела. Би-Би-Си је сада укинуо свих шесторо, и иако нису формално суспендовани, неће радити до краја хитне истраге о њиховим активностима", навео је "Фајненшел тајмс".

Још један бастион слободе говора, "Гардијан" такође је демонстрирао колико је привржен праву на слободно мишљење и изражавање, тако што је раскинуо уговор са карикатуристом Стивом Белом. Сарадњу дугу 40 година прекинула је карикатура о Нетанијахуу.

На спорном цртежу, израелски лидер приказан је како с боксерским рукавицама оперише сопствени стомак на коме су исцртани обриси Газе, уз реченицу "Становници Газе изађите одмах".

Бел је прошле недеље објавио серију постова на платформи "Икс", рекавши да је добио "чудну и загонетну поруку" током телефонског разговора са особљем "Гардијана" у којој се помиње термин "фунта меса", који се повезује са антисемитизмом. 

"Постаје готово немогуће нацртати ову тему за Гардијан, а да не будете оптужени за коришћење "антисемитских порука", рекао је Бел, чију слободу говора није скочио да одбрани нико од оних који упорно хвале "храброст" француског недељника "Шарли Ебдо" чија је сврха постојања већ годинама, искључиво исмевање муслиманског света.

Карикатуриста је свој рад, одбранио чак и по цену отказа, исто као што је и Калифа чврсто остала при својим ставовима истичући да је због подршке Палестини изгубила пословне прилике, али да је више љута на себе, јер није проверила да ли је ушла у посао са "ционистима".

"Култура отказивања", односно покрет који "укида" јавне личности чији су политички ставови "некоректни и неприхватљиви", дакле, упркос својим претензијама, не успева да ућутка слободномислеће људе, али свакако оставља отвореним питање о томе чему уопште потреба да се цензуришу нечији приватни ставови. Ако је "истина" коју Запад пропагира заиста истина, зашто толико панике око изјаве једне у мору порно глумица, или цртежа коме Нетанијаху има предимензиониран стомак и уши?

Међу онима који се противе овој врсти тоталитаризма и диктатуре мишљења јесу и манекенке Бела и Ђиђи Хадид, Палестинке које су годинама заговорнице покрета "Слободна Палестина" у Америци. Упркос критикама с којима се ових дана суочавају, од својих ставова не одустају без обзира на опасност да ће их "отказати"

"Чак и ако се моја каријера заврши, никада нећу престати да подржавам Палестину. Не бојим се да ћу изгубити посао модела и наставићу да говорим о Палестини", поручила је Бела Хадид.

 

image
VV inauguration
banner