Свет

Ако Израел пооштри услове за мобилизацију, религиозни Јевреји ће напустити земљу?

Званичници такав став оцењују као наношење моралне штете држави и израелском друштву и угрожавање сигурности Израела
Ако Израел пооштри услове за мобилизацију, религиозни Јевреји ће напустити земљу?© Carsten Koall/picture alliance via Getty Images

Поводом све чешћих коментара израелских званичника да би сви грађани требало да буду мобилисани, па чак и ултраортодоксни Јевреји који су изузети из војне службе, огласио се главни сефардски рабин Јицак Јосеф.

Он је рекао је да ће сви религиозни Јевреји напустити земљу ако буду присиљени да служе војску.

"Ако нас натерају да се придружимо војсци, сви ћемо отпутовати из земље, купити карте и отићи", рекао је он за израелски Kанал 12.

Додао је да секуларисти стављају државу на коцку.

Израел има два главна рабина, један представља групу Сефарда, а други групу Ашкеназа.

Зову се два главна рабина, а сваки од њих обавља дужност 10 година. Бирају се на на изборима на којима учествује 150 људи, међу којима су рабини, градоначелници, вође локалних већа, министри и чланови Кнесета.

За главног противника израелског премијера Бенјанмина Нетанјахуа и министра у Ратном кабинету израелске владе, Бенија Ганца, нема дилеме - сви би требало да учествују у војној служби у овом "тешком времену", укључујући ту и Хареде (ултраортодоксне Јевреје).

Ганц је додао да речи главног сефардског рабина "наносе моралну штету држави и израелском друштву".

Шеф странке "Израел наш дом", Авигдор Либерман, оптужио је рабина за угрожавање сигурности Израела.

Према речима израелског министра за националну сигурност Итамара Бен-Гвира, "питање регрутације треба решавати кроз разумевање, а служење у војсци је велика привилегија за Јевреја који брани себе и своју земљу".

Сефардски рабин обично припада ултраортодоксној израелској странци Шас, док рабин групе Ашкенази припада савезу странака Јахадут ХаТора. Обе странке су унутар тренутне владе Бенјамина Нетанјахуа.

Израелска влада на челу са Нетанјахуом настоји да усвоји нацрт закона који искључује Хареде из војне службе и повећава период обавезне војне службе са 32 на 36 месеци.

Овакве расправе долазе у време када се у Појасу Газе већ дуже од пет месеци води разорни рат, са више од 31.000 страдалих и најмање 71.000 рањених. 

image