Свет

Европски званичници моле Бајдена: Тражи помоћ Украјини током говора нацији

Европљани се надају да ће амерички председник током свог обраћања нацији позвати Конгрес да усвоји пакет помоћи за Украјину
Европски званичници моле Бајдена: Тражи помоћ Украјини током говора нацији© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Спољна политика никада не доноси победу на изборима, каже стара америчка изрека, али само осам месеци пред америчке изборе, Европљани се надају да ће се председник САД Џозеф Бајден током свог обраћања нацији дотаћи једне кључне теме – Украјине.

Најмање десетак европских званичника замолило је Бајдена да су свом годишњем говору о стању нацији позове Конгрес да коначно усвоји пакет помоћи за Украјину "тежак" 60 милијарди долара, пише "Политико".

"То је деликатна, тешка ситуација. Волели бисмо да видимо било шта што би убедило посланике да усвоје (пакет помоћи)", рекао је неименовани британски званичник.

И други званичници са којима је "Политико" разговарао изнели су сличне ставове, а један од њих је изјавио да је "забрињавајуће то што изолационистички конзервативни ставови, који су до пре шест месеци били на маргини, сада постају доминантно мишљење".

То је отворило још једно кључно питање – потенцијални повратак Доналда Трампа у Белу кућу након новембарских избора. Већина европских званичника се нада да ће Бајден победити, али све мање њих је спремно да то каже јавно.

Повратак Трампа изазива страх у Европи

Поједини посматрачи се плаше да би други Трампов мандат донео "ауру фатализма". 

"Не би требало да направимо грешку и прогласимо Трампа победином пре времена, или да верујемо да је то извесно", рекао је немачки вицеканцелар Роберт Хабек.

Ипак, други сматрају да је за то прекасно. Некадашњи британски министар Тим Лотон је за Би-Би-Си рекао да би Бајден "требало да разуме да је време да се повуче" и да уступи место "снажном, уверљивом и умереном" кандидатом за председника.

Лидер британске опозиције Кир Стармер, за ког се очекује да ће након следећих избора постати премијер, некада је себе називао "анти-Трамп" – али данас умањује своје разлике у односу на некадашњег председника САД.

Званичници из његове Лабуристичке партије већ су почели да се састају како демократама, тако и са републиканцима, како би очували "специјалну везу" Велике Британије и САД.

Ипак, како је рекао један неминовни функционер Лабуристичке партије за "Политико", дугорочни проблем не представља то ко ће бити у Белој кући, већ преоријентација америчке политике ка Азији, пре свега Кини.

Фрустрација због Газе

Европљани од Беле куће желе да се ангажује око још једног питања – Газе, укључујући ту и притискање Израела да оконча своју кампању бомбардовања и да дозволи улазак помоћи у тај појас.

"Већ недељама позивамо на испуњавање пет ствари које желимо да Израел уради и немамо осећај да то даје било какве резултате", рекао је раније цитирани британски дипломата.

Британски минисар спољних послова Дејвид Камерон недавно је упозорио да у његовој земљи губе стрпљење пре састанка са чланом израелског ратног кабинета Бенијем Ганцом.

Он је додао да поједини израелски званичници "заиста не разумеју ниво политичких критика са којим се њихови званичници суочавају због рата".

image