Свет

Коридор понижења за Палестинце: Израелска војска изградила пут кроз Газу

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће овај пут користити за успостављање оперативног упоришта и за пролазак снага и логистичке опреме
Коридор понижења за Палестинце: Израелска војска изградила пут кроз ГазуGetty © David Butow/Corbi

Израелска војска изградила је пут који дели Појас Газе на два дела, а то је, како су саопштили израелски званичници, само део плана Израела за потпуну контролу над овом територијом, извештава Си-Ен-Ен.

Сателитски снимак од 6. марта показује да се пут протеже од граничног подручја Газе и Израела, дужином од 6,5 километара све до Средоземног мора, и да раздваја северну Газу од јужне.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће овај пут користити за "успостављање оперативног упоришта и за пролазак снага и логистичке опреме." ИДФ тврди да се овај пут сада само "реновира".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је 23. фебруара безбедносном кабинету представио план за Газу после победе над Хамасом, који укључује "потпуну демилитаризацију", као и промене у образовном систему и цивилној администрацији.

Палестинци из Газе сматрају да ће им израелска војска ограничити слободу кретања. Године 2005, у време израелске окупације, били су успостављени контролни пунктови између суседних села и изграђени обилазни путеви, који су повезивали израелска насеља и Израел.

Овај пут је прозван "коридор Нецарим", по некадашњем израелском насељу Нецарим у Гази. Палестинци тврде да је "коридор Нецарим", који је постојао пре 2005. године, био доступан само израелским насељеницима.

Израелски министар за питања дијаспоре Амицаи Чикли је изјавио да ће овај нови пут омогућити израелској војсци да предузима нападе северно и јужно од града Газе.

Чикли је у јануару, заједно са још неким члановима израелског Кнесета (парламента), предложио план који је укључивао контролу над стратешким деловима Појаса Газе. Планом је превиђено да се овај коридор користи "за контролу над подземном инфраструктуром Хамаса и џепова отпора на северу Појаса Газе."

"Становницима Газе не треба дозволити да се врате на север барем док не срушимо читаву подземну инфраструктуру Хамаса", наводи се у овом предлогу. План је укључивао и други, "Суфа коридор", који се налази нешто јужније.

Израелска војска почела је са изградњом пута убрзо након што је 7. октобра објављен рат Хамасу. Почетком октобра Израел је наредио евакуацију 1,1 милиона људи из северне Газе.

Командант инжењеријског корпуса потпуковник Шимон Оркаби рекао је за израелски "Канал 14" да војници тренутно уништавају преосталу инфраструктуру унутар тампон зоне. "То нам омогућава контролу над овим подручјем", додао је.

Израелска војска је употребила "велику количину експлозива" за рушење зграда у тампон зони. Потпуковник је додао и да ће преостале зграде у овој области "ускоро нестати".

Високи комесар УН-а за људска права Фолкер Тирк је у фебруару саопштио да је пријављено уништавање стамбених зграда и других цивилних објеката на другим местима у Појасу Газе и да то представља ратни злочин.

Током палестинског устанка против израелске окупације од 2000. до 2005. године, познатог као Друга интифада, "нецаримски коридор" је био потпуно затворен, рекао је учитељ из града Газе Џамал Ел Рози.

Према извештају Хјуман рајтс воча из 2004. године, током периода окупације, Израел је спроводио политику "унутрашњег затварања", остављајући само једну руту између северне и јужне половине појаса Газе. Дуж ове руте налазили су се контролни пунктови Абу Холи и Матахен, који су спречавали кретање палестинским цивилима.

Како се присетио  Ел Рози, за путовање од града Газе до јужног града Кан Јуниса били су потребни дани.

Пунктови су ретко били отворени, рекао је адвокат из града Газе Мунтер Ел Аши. Почетком 2000-их кретање дуж контролних пунктова било је скоро немогуће. "То је била баријера понижења", рекао је. У то време Палестинци су често проводили ноћи на улицама.

"Како да уопште живимо уколико се тамо вратимо?", пита се Ал Рози. "Шта је са цивилном инфраструктуром?", додао је. "Ја сам учитељ. Да ли ће уопште постојати школе у којима могу да предајем?"

image