Свет

Ваздухопловац САД који се спалио протестујући због "геноцида" у Гази добио улицу у Јерихону

На церемонији откривања уличног знака у Јерихону, градоначелник Абдул Карим Сидр изјавио је да је Арон Бушнел "жртвовао све" за Палестинце
Ваздухопловац САД који се спалио протестујући због "геноцида" у Гази добио улицу у Јерихонуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Палестински град Јерихон дао је име једној улици по Арону Бушнелу, припаднику америчког ваздухопловства који је преминуо након што се запалио у знак протеста против израелског "геноцида" у Гази, пише "Гардијан".

Бушнел се спалио испред израелске амбасаде у Вашингтону 25. фебруара, изјавивши да "више неће бити саучесник у геноциду". Овај 25-годишњи авијатичар је преносио је своје самоубивство из протеста уживо и чуло се како виче "слобода Палестини" док је горео. Органи власти су успели да угасе ватру, али је Бушнел преминуо у болници неколико сати касније.

На церемонији откривања уличног знака у Јерихону, градоначелник Абдул Карим Сидр изјавио је да је бивши авијатичар "жртвовао све" за Палестинце, пренео је британски лист.

"Нисмо га познавали, а он није познавао нас. Између нас није било друштвених, економских или политичких веза. Оно што делимо је љубав према слободи и жеља да се супротставимо овим нападима", рекао је званичник групи људи окупљених у Улици Арона Бушнела.

Овај историјски град на Западној Обали сматра се капијом Палестине и једим од најстаријих непрестано насељених градова на Земљи.

Град је такође дао име тргу у част Јужној Африци, након што је та земља поднела тужбу против Израела за геноцид пред Међународним судом правде.

Преторија је оптужила Израел да "систематски" врши геноцид у Гази. МСП, који тек треба да донесе коначну одлуку, наложио је у јануару јеврејској држави да предузме кораке у спречавању геноцида и побољша хуманитарне услове за цивиле у Гази.

"Ова имена ће скренути пажњу и локалног становништва и посетилаца", рекао је градоначелник Јерихона, додавши да они прате преседан који је направљен након смрти активисткиње Рејчел Кори. Улица у Рамали добила је име по америчкој активисткињи, коју је израелска војска убила 2003. године након што ју је прегазио булдожер док је покушавала да спречи војску да уништи куће у Гази.

image