Свет

Немци обрнули плочу: Сад им Руси криви због снимка плана напада на Кримски мост

Сви знаци прислушкивања указују на руску операцију хаковања, кажу из Бундестага
Немци обрнули плочу: Сад им Руси криви због снимка плана напада на Кримски мостGetty © Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Чланови Комитета за контролу над активностима обавештајних служби немачког Бундестага тврде да је снимак на коме се чује како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост процурио због – "руске операције".

"Сви знаци прислушкивања указују на руску операцију хаковања и цурења информација", наводи се у саопштењу објављеном након посебног састанка, коме је присуствовао и немачки министар одбране Борис Писторијус.

Из комитета су даље навели да од немачке владе очекују "да покаже иницијативу и одлучност у односу на бројне чињенице које упућују у овом правцу".

Писторијус је недавно рекао да је снимак поменутог разговора процурио због необезбеђене везе једног од учесника разговора и да је у питању "индивидуална грешка".

Он је додао да је против учесника разговора о нападу на Кримски мост покренута дисциплинска истрага након које ће се одлучити о покретању дисциплинског поступка.

Подсетимо, главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, објавила је снимак на коме се чује како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост.

Између осталог, на снимку се могу чути гласови команданта немачког ратног ваздухопловства Инга Герхарца и бригадног генерала Франка Грефеа.

Војни званичници су разговарали о оперативним детаљима ракета дугог домета "таурус", као да је њихово слање Кијеву већ уговорено, али и о томе како се успешно претварати да Немачка није прешла "црвену линију" која је директно мешање у руско-украјински сукоб.

image
VV inauguration
banner