Свет

САД: Врховни суд продужио привремену обуставу законских овлашћења државе Тексас

Гувернер Тексаса Грег Абот је прошлог децембра потписао закон којим се државним органима Тексаса даје овлашћење за спровођење закона и хапшење особа за које се сумња да су илегално ушле у САД
САД: Врховни суд продужио привремену обуставу законских овлашћења државе Тексасwww.globallookpress.com © 1sg Suzanne Ringle/Texas Nationa

Судија Врховног суда САД Семјуел Алито данас је донео одлуку да продужи привремену обуставу примене закона америчке државе Тексас који су подржали републиканци, а којим се органима власти у тој савезног држави дозвољава спровођење закона и хапшење особа осумњичених за илегални прелазак границе између САД и Мексика.

Одлука пружа нижим судским инстанцама додатно време за разматрање захтева администрације председника САД Џозефа Бајдена да се замрзне судска одлука којом се дозвољава да закон Тексаса ступи на снагу док траје поступак верификације пред нижим судским инстанцама, преноси Ројтерс.

Бајденова администрација тврди да се тим законом крше амерички Устав и овлашћења савезне администрације да регулише питања имиграције.

Алитова наредба истиче 18. марта, али и судија Алито или Врховни суд у пуном саставу могли би да предузму додатне мере и пре истека ток рока, напомиње британска агенција.

Гувернер Тексаса Грег Абот је прошлог децембра потписао закон којим се државним органима Тексаса даје овлашћење за спровођење закона и хапшење особа за које се сумња да су илегално ушле у САД, што је до сада било у искључивој надлежности америчке администрације.

image
VV inauguration
banner