Свет

Десничар Вилдерс ипак неће бити премијер Холандије

Иако је партија Герта Вилдерса победила на изборима коалициони партнери нису пристали да он постане председник владе
Десничар Вилдерс ипак неће бити премијер Холандије© Farouk Batiche/Anadolu via Getty Images

Лидер крајње деснице Герт Вилдерс који је победио на парламентарним изборима у Холандији потврдио да ће се повући из трке за следећег премијера те земље, будући да није успео да обезбеди коалициону подршку да дође на ту функцију.

"Могу да постанем премијер само ако све странке у коалицији то подрже. То није био случај. Желим десничарску владу. Мање азила и имиграције. На првом месту су Холанђани. Љубав према мојој земљи и бирачима је велика и важнија од мог сопственог положаја", навео је он на Иксу.

Вилдерс је месецима радио са лидерима ВВД, НСЦ и БББ на формирању владе. Лидери те три странке су ове недеље заузели чврст став, рекавши да је једини начин на који би били спремни да наставе са текућим разговорима ако се сва четири страначка лидера сложе да не заузму место у Влади.

У том сценарију, познатом као "ванпарламентарни" кабинет, политичари и експерти који нису блиско повезани ни са једном страном би били именовани на највише положаје у влади и блиско сарађивали са парламентом.

Једно име које се провлачи као потенцијални премијер је Ким Путерс, лабуристички политичар који тренутно води разговоре између Вилдерсовог ПВВ-а, ВВД-а, НСЦ-а и БББ-а. Неки, преноси холандски "НЛ тајмс", помињу и Роналда Пластерка, бившег лабуристичког политичара који је водио последњу рунду преговора. Други би волели да на том месту Јохана Ремкеса.

Вилдерсова Слободарска партија је прошле године освојила 23 одсто гласова и 37 места у већници од 150 чланова, што је изазвало шок широм Европе.

Иако он неће водити владу, Вилдерс и његова Партија слободе остаће значајна снага иза администрације.

image