Свет

"Политико": Герт Вилдерс добија подршку пољопривредника, кошмари центриста се остварују

Холандски пољопривредници у Вилдерсу виде спас од оштрих еколошких мера ЕУ, а који су један од кључних разлога зашто се протести пољопривредника шире Старим континентом
"Политико": Герт Вилдерс добија подршку пољопривредника, кошмари центриста се остварујуGetty © Carl Court/Getty Images

Десничар Герт Вилдерс и његова Партија за слободу (ПВВ) нису успеле да нађу коалиционе партнере са којима би формирали владу, али их освајање подршке незадовољних холандских фармера доводи ближе том циљу.

"Желимо да формирамо нову коалицију, по могућности са (центристичким) десним партијама", каже шефица Пољопривредно-грађанског покрета (БББ) Каролин ван дер Плас за "Политико" и додаје да треба "поштовати" изборну вољу грађана која довела Вилдерсову странку на прво место.

Вилдерс, кога политички противници и западни медији главног тока сматрају екстремним десничаром, однео је победу на изборима након кампање која се заснивала на евроскептицизму, сузбијању имиграције, и противљењу политике Брисела према Москви у сукобу у Украјини. Вилдерс је изазвао посебну контроверзу предлагањем три "исламофобна" закона, које је, међутим, повукао након победе на изборима. 

"Не слажемо се са свиме за шта се ПВВ залаже, али Вилдерс је повукао многе своје ставове и предлоге. То нам улива поуздање у за убудуће", рекла је ван дер Плас.

Један од главних разлога због којег пољопривредници преферирају Вилдерса је то што би, како наводи "Политико", у случају да Партија за слободу не успе да формира владу, мандат добила коалиција лабуриста и зелених, чији се лидер Франс Тимерманс залаже за оштрије законе за заштиту животне средине широм Европе. 

Међутим, "Политико" напомиње да ће Вилдерсу бити потребно више од подршке Пољопривредно-грађанског покрета за формирање владе, а преговори са Новим друштвеним уговором до сада нису уродили плодом.

image
VV inauguration
banner