Свет

"Блумберг": Поједини министри желе да смене британског премијера Ришија Сунака

Вратили смо се у дане Терезе Меј, а то је бескрајни дан мрмота, рекла је за Би-Би-Си посланица торијеваца Андреа Џенкинс
"Блумберг": Поједини министри желе да смене британског премијера Ришија СунакаGetty © Justin Tallis - WPA Pool

Када је пре 16 месеци преузео функцију, британског премијера Ришија Сунака је подржавала већина конзервативних политичара, који су веровали да би им још једна промена лидера нанела велику политичку штету, али су од тада неки торијевци променили став, извештава "Блумберг".

Како су саопштили неименовани извори, протеклих дана поједини министри у кабинету водили су разговоре о смени Сунака пре избора.

Повод за ове разговоре био је низ политичких пропуста, који су показали Сунакову неспособност да доноси брзе политичке одлуке, укључујући обећања о смањењу пореза или контроверзе око расистичких изјава највећег донатора странке Френка Хестера.

Ове епизоде имале су за последицу пад подршке Сунаковој влади. Према анкетама, конзервативци имају до сада најнижи рејтинг у историји странке.

Како тврде ови извори, поједини министри и даље подржавају премијера и за сада не желе његову смену, што даје могућност премијеру да се одржи до избора, који ће бити расписани у другој половини ове године.

Ипак, чињеница да поједини чланови Сунакове владе отварају ову тему, показује да он улази у крајње неизвесан период. Сунака прозивају и због плана да депортује тражиоце азила у Руанду, а ту су и локални избори, заказани за 2. мај, на којима би торијевци могли да доживе пораз.

Осим што, према анкетама, заостају за више од 20 одсто за лабуристима, конзервативце забрињава и могући успех Реформске партије, коју је основао Најџел Фараж. Неки торијевци тврде да је смена Сунака неопходна како би се сачувао статус странке.

Поједини министри су забринути да би притисак на Сунака могао да постане неиздржив. Са сличним ситуацијама су се, неколико месеци пре смене, суочила и три његова претходника - Тереза Меј, Борис Џонсон и Лиз Трус.

"Вратили смо се у дане Терезе Меј, а то је бескрајни дан мрмота", рекла је за Би-Би-Си посланица торијеваца Андреа Џенкинс, која је раније подржавала Бориса Џонсона, а сада је међу најоштријим критичарима Сунака.

Неки посланици сматрају да се над Даунинг стритом надвија претња ванредних избора.

Виши саветник Конзервативне партије Грејем Брејди тражио је од Сунака да не расписује изборе у мају, тврде анонимни извори. Поједини посланици очекују да Сунак именује нови политички тим и да покуша да преокрене опадајући рејтинг странке.

Сунак је, међутим, недавно изјавио да је његова странка "јединствена" и да се његова "радна претпоставка" о одржавању избора у другој половини године није променила.

Жеља дела странке да избегне већи хаос до сада је помагала Сунаку. Али, његови брзи заокрети у политици, а такво је било обећање да ће уздрмати "30-годишњи статус кво", узнемирили су конзевративце.

image
VV inauguration
banner