Свет

Црно им се пише: Велика Британија ушла у рецесију

Британска Канцеларија за националну статистику (ОНС) известила је да је привредна производња пала за 0,1 одсто на месечном нивоу у децембру
Црно им се пише: Велика Британија ушла у рецесију© Hollie Adams/Getty Images

Британска привреда ушла је у техничку рецесију у другој половини 2023. године након што је у периоду од октобра до децембра пала за 0,3 одсто више него што се очекивало, а такође и за 0,1 одсто између јула и септембра, пренео је "Ројтерс" званичне податке.

Британска Канцеларија за националну статистику (ОНС) известила је да је привредна производња пала за 0,1 одсто на месечном нивоу у децембру.

С тим у вези, Банка Енглеске је прокоментарисала да очекује опоравак њене економије 2024. године.

Таква рецесија би могла да мотивише Банку Енглеске да раније смањи каматне стопе и на тај начин учини задуживање нешто јефтинијим, сугерише "Скај њуз".

Британски медији наводе да неповољан раст представљаће неповољне околности за премијера Ришија Сунака у његовим покушајима да привуче бираче пред националне изборе заказане за крај 2024. године.

У том контексту, куповна моћ британских потрошача је нарушена повећаним трошковима живота, високом инфлацијом и скупим рачунима за електричну енергију.

Коментаришући објављивање података, британски канцелар Џереми Хант је рекао да је "висока инфлација највећа препрека расту".

image