Свет

(Не)пристојна понуда: Британија нуди новац уместо азила

У Британији има десетине хиљада тражилаца азила којима је одбијен азил
(Не)пристојна понуда: Британија нуди новац уместо азила© Tanjug/Alberto Pezzali

Мигрантима који су илегално стигли у Велику Британију, влада те земље планира да понуди 3.000 фунти (3.836 долара) ако добровољно пристану да оду у Руанду.

Нови план је одвојен од владиног претходног плана о депортацији тражилаца азила у Руанду. 

Британски Врховни суд одлучио је крајем прошле године да, владин план којим се тражиоци азила депортују у Руанду, није законит.

Суд је јавно одбацио владин апел против раније пресуде, да се мигранти не могу слати у Руанду, јер та земља не може да се сматра безбедном.

Ова пресуда је главни ударац на обећање премијера те земље Ришија Сунака да ће да заустави мигранте који долазе без дозволе на јужне обале Британије у малим чамцима, писао је тада Ројтерс.

Кевин Холинрејк, млађи министар за пословање, рекао је у среду да је нови план добра употреба јавног новца, јер је то јефтиније од трошкова бриге о људима у Британији којима је одбијен азил, а који су још увек у земљи.

У Британији има десетине хиљада тражилаца азила којима је одбијен азил, али они не могу бити депортовани јер влади није дозвољено да врати људе у ратом разорену земљу или земљу са лошим стањем што се тиче људских права.

"Тако да, 3.000 фунти није мало новца, али је свакако мање него да задржите људе у Британији којима је одбијено право на азил", додао је Холинрејк за Ел-Би-Си радио, преноси Ројтерс.

Руанда тренутно има капацитет да прихвати неколико стотина тражилаца азила годишње из Британије, саопштила је британска влада, додајући да би капацитет могао да се повећа.

Сунак је рекао да жели да први летови за депортацију крену у наредних неколико месеци - уочи националних избора који се очекују у другој половини ове године - како би могао да испуни обећање да ће "зауставити чамце".

image
VV inauguration
banner