Свет

"Политико" сумња да ће трилатерални састанак са Туском помирити Макрона и Шолца

Дијаметрално супротне изјаве Емануела Макрона по питању приступа Украјини указују да је јаз између двојице лидера превелик, напомиње овај медиј
"Политико" сумња да ће трилатерални састанак са Туском помирити Макрона и ШолцаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Мало је вероватно да ће пољски премијер Доналд Туск на трилатералном састанку у Берлину успети да помири немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона, пише "Политико", оценивши да су разлике између двојице лидера по кључним спољнополитичким и безбедносним питањима превелике.

Подсетимо, данас се одржава први састанак "Вајмарског троугла" откако је Туск поново постао премијер Пољске у децембру, са намером да се демонстрира јединство у тренутку када су неслагања Француске и Немачке по питању Украјине прерасле у отворену свађу. 

Дијаметрално супротне изјаве Емануела Макрона, који је недавно изазвао пометњу тврдњама да опција слања НАТО трупа у Украјину није искључена, и Олафа Шолца, који остаје истрајан у тврдњи да неће слати ракете "таурус" Кијеву упркос објављеном разговору високих немачких званичника, указују да је јаз између двојице европских лидера превелик, напомиње "Политико".

Дневни ред састанка у Берлину може укључивати многа хитна питања, наводи се у чланку. То укључује европске војне буџете, одбијање Немачке да пошаље "таурусе" Украјини, као и оптужбе Берлина да Париз не издваја довољне количине оружја за наоружавање Кијева.

Двојица лидера такође воде сасвим другачије политике, где Шолц жели да се покаже као "канцелар мира", док Макрон заузима оштрији став према Русији не би ли се супротставио француским десничарима из Националног окупљања. 

До сукоба између Макрона и Шолца је дошло у крајње незгодном тренутку за ЕУ, имајући у виду на могућност да се Доналд Трамп врати на место председника САД и његове провокативне изјаве у вези са НАТО-ом, али "Политико" сматра да се он неће разрешити након данашњег састанка.

image