Свет

Људе лове као псе на улици: Мобилизација у Украјини опустошила села

Регрутери "хватају кога стигну", рекли су мештани "Вашингтон посту"
Људе лове као псе на улици: Мобилизација у Украјини опустошила селаGetty © Anadolu / Contributor

Нека украјинска села и мањи градови изгубили су већину својих одраслих мушкараца због агресивне тактике мобилизације кијевских власти које покушавају да попуне своје војне јединице, пише "Вашингтон пост".

Лист је као пример издвојио село Маков, у региону Хмељницки у западној Украјини, где су практично сви мушкарци страдали у сукобу, рањени или нестали, док оно мало преосталих прогоне регрутни официри.

"То је само чињеница, већина њих је нестала", рекла је Лариса Бодна, заменица директора локалне школе, која води базу података о ученицима чији су родитељи распоређени на фронт.

"Људе лове као псе на улици", додала је друга жена чији је муж прошле године присилно мобилисан, упркос здравствених проблема због којих је требало да буде ослобођен војне службе. "Цело село је нестало", додала је њена свекрва.

"Вашингтон пост" наводи да међу цивилним становништвом расте осећај огорчености, при чему већина сматра да су људи са села несразмерно притиснути у поређењу са већим градовима, где је лакше сакрити се. Мештани кажу да се на улици заустављају и испитују и они који већ служе војску, као и млади који још нису стасали за војни рок.

Последњих месеци на интернету се појавило више видео снимака војника који терају мушкарце у возила, што је изазвало гласине о киднаповању, што је допринело паници међу локалним становништвом.

Украјина је најавила општу мобилизацију убрзо након почетка сукоба са Русијом у фебруару 2022. године, али су хиљаде мушкараца од тада успеле да побегну. После неуспеле контраофанзиве прошлог лета, Кијев очајнички покушава да попуни своје редове, тражећи мобилизацију до 500.000 нових регрута.

Крајем јануара, украјински посланици усвојили су нацрт ревидираног закона о мобилизацији који има за циљ повећање војних чинова спуштањем старосне границе за регрутацију са 27 на 25 година и пооштравањем услова за регрутацију.

Руска војска је проценила да је до краја фебруара Украјина остала без више од 444.000 војника. Украјински председник Владимир Зеленски тврдио је прошлог месеца да је само 31.000 украјинских војника убијено у две године непријатељстава са Русијом, што је број који су чак и медији који подржавају Кијев назвали невероватно малим.

image