Свет

"Вашингтон пост": Без америчке помоћи Украјина ће доживети колапс

Према писању америчког листа, званичници САД предвиђају неколико "мрачних сценарија" који ће се догодити у Украјини уколико не дође до издвајања додатних средстава за помоћ
"Вашингтон пост": Без америчке помоћи Украјина ће доживети колапсGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Оружане снаге Украјине доживеће колапс на фронту, уколико Конгрес САД не усвоји предлог о испоруци додатне помоћи Кијеву, преноси "Вашингтон пост", позивајући се на речи високо рангираног функционера америчке администрације.

Према писању америчког листа, званичници САД предвиђају неколико "мрачних сценарија" који ће се догодити у Украјини уколико не дође до издвајања додатних средстава за помоћ.

У најгорем од ових сценарија, према мишљењу поменутих званичника, Оружане снаге Руске Федерације ће успети да направе пробој кроз одбрамбене линије украјинске војске, док би у најбољем случају (ако се тако може назвати) Кијев "само" претрпео огромне губитке.

"Недостатак додатне помоћ неће бити од користи за Украјину, ово може довести до потенцијалног колапса. Међутим, поента је у томе да чак иако Кијев издржи, то ће га коштати огромним бројем људских живота", изјавио је високо рангирани званичник америчке администрације за "Вашингтон пост".

Сличан став изразио је и неименовани саветник украјинског председника, који се сложио да постоји велика вероватноћа да ће Русија остварити значајне територијалне добитке у Украјини до лета, уколико САД не пошаљу помоћ, преноси амерички лист.

"Људи не разумеју колико је заправо лоше стање на фронту сада. Морал је низак, напредовања нема. Млади мушкарци су у страху да ће бити мобилисани и да ће погинути због недостатка наоружања", навео је украјински званичник.

image