Свет

Брисел попустио под притиском Пољске: Увешће санкције на увоз житарица из Русије и Белорусије

На тону жита увезену у ЕУ из Русије и Белорусије од сада ће се плаћати царина од 95 евра, што ће довести до повећања цена у ЕУ за најмање 50 посто, пише "Фајненшел тајмс"
Брисел попустио под притиском Пољске: Увешће санкције на увоз житарица из Русије и БелорусијеGetty © Ed Ram

Под притиском пољопривредника из Пољске и балтичких земаља, Европска унија је одлучила да уведе царину на увоз житарица из Русије и Белорусије у износу од 95 евра по тони, пренео је "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе.

Извор британског листа тврди, међутим, да ће такав корак довести до повећања цена житарица у самој ЕУ за најмање 50 посто.

Царина ће бити уведена и на уљарице и њихове прерађевине, наводи се у тексту.

Руска агенција "РИА Новости" је прошле недеље анализирала руску и европску статистику и израчунала да је удео ЕУ у руском пољопривредном извозу на крају 2023. пао испод седам одсто. То се догодило јер је Русија смањила испоруке за 14 посто – на 2,9 милијарде долара.

Истовремено, продаја руских пољопривредних производа другим земљама је порасла за шест посто, на 40,1 милијарду долара.

У Европи, протести пољопривредника трају већ неколико година – први се догодио 2019. у Холандији због пооштравања зелене регулативе. У 2023. протести су се већ проширили на друге земље, а до краја године су захватили 12 држава. Поред "зелене" агенде, пољопривредници протестују због ниских цена својих производа због увоза украјинске робе, скупих ђубрива и горива и недовољног буџетског финансирања.

image