Свет

Макрон упозорава: ЕУ ће вратити царине, ако увоз из Украјине створи нелојалну конкуренцију

Помоћ Украјини у контексту рата - да, а не - у случају стварања нелојалне конкуренције, која доноси профит за неколико милијардера и великих произвођача који се не придржавају наших стандарда, поручио је француски председник
Макрон упозорава: ЕУ ће вратити царине, ако увоз из Украјине створи нелојалну конкуренцију© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Ако увоз из Украјине дестабилизује тржиште и створи нелојалну конкуренцију европским произвођачима, ЕУ може да врати царине на робу из те земље, изјавио је француски председник Емануел Макрон, преносе "РИА Новости".

Макрон је напоменуо да пољопривредници који протестују захтевају да "правила буду иста за све", што је довело до потребе да се "пажљиво проучи увоз хране из Украјине".

"Договорили смо се да уведемо строжа правила како бисмо избегли директну злоупотребу и дестабилизацију тржишта које смо видели последњих месеци. Такође, договорено је и да ће постојати појачан заштитни механизам за житарице, који би омогућио интервенцију ако жито из Украјине на европском тржишту озбиљно дестабилизује цене и ствара нелојалну конкуренцију", казао је Макрон на конференцији за новинаре после самита ЕУ у Бриселу.

Како је додао, за пилетину и шећер договорени су заштитни механизми на основу обима увоза за 2022. и 2023. годину, док ће им прекорачење тих утврђених обима омогућити да врате царине.

"Помоћ Украјини у контексту рата - да, а не - у случају стварања нелојалне конкуренције, која доноси профит неколико милијардера и великих произвођача који се не придржавају наших стандарда", закључио је.

Раније је Макрон саопштио да ће Француска захтевати од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен "јасне мере" за регулисање "дестабилизујућег увоза" из Украјине, као и ревизију споразума о слободној трговини између ЕУ и Латинске Америке, усред погоршања ситуације са протестима пољопривредника у Европи.

image