Свет

Шолц и Макрон би да разговарају са Путином: Чекамо "прави тренутак"

Немачки канцелар поновио је данас да Запад мора послати јасан сигнал Русији да је спреман да подржава Кијев докле год буде потребно
Шолц  и Макрон би да разговарају са Путином: Чекамо "прави тренутак"www.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Канцелар Немачке Олаф Шолц рекао је данас да и он и председник Француске Емануел Макрон чекају "прави тренутак" да поразговарају са руским лидером Владимиром Путином, преносе "РИА Новости".

"Директни преговори (са Путином) били су пре више од годину дана. Исто важи и за друге који су активно разговарали са њим: посебно за Емануела Макрона. Обојица смо рекли да ћемо то поновити, али за то је потребан прави тренутак", рекао је Шолц на конференцији Европа 2024 у Берлину.

Према његовим речима, Запад мора да пошаље јасан сигнал Русији да је спреман да подржава Кијев докле год буде потребно. Само у том случају, додао је канцелар, биће могуће постићи праведан мир, који Русија неће наметнути Украјини. 

Ипак, подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски забранио је било какве преговоре са Москвом све док је на власти тренутни руски председник, којег, како су то показали и резултати последњих избора, подржава велика већина руског друштва.

Москва је више пута поновила да је отворена за све преговоре, али само оне који заиста могу бити конструктивни, и који буду узимали у обзир став Русије.

image