Русија

Кремљ: И гласачи из иностранства допринели Путиновој победи

Песков је прокоментарисао резултате избора за председника Русије у иностранству, разговор Путина и Раисија, предстојеће састанке руског председника, одлуку ЕУ да уведе царину на увоз житарица из Русије и Белорусије и састанку Столтенберга и Пашињана
Кремљ: И гласачи из иностранства допринели Путиновој победи© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Гласање држављана Русије у иностранству је допринело победи руског председника Владимира Путина са резултатом без преседана, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Сваки глас је важан. И у иностранству је Путин победио. Бројеви се разликују у различитим географским тачкама, али у суштини Путин је и тамо однео победу. Њихови гласови су допринели", рекао је портпарол Кремља.

Путин је јутрос разговарао са председником Ирана Ибрахимом Раисијем, договорили су се о даљој сарадњи, укључујући и у оквиру ШОС-а и БРИКС-а, указао је Песков.

"Двојица лидера су разговарали о међународној агенди, посебно о ситуацији у палестинско-израелској зони сукоба. Председници су изразили озбиљну забринутост због све већег броја цивилних жртава и погоршања хуманитарне ситуације у Појасу Газе", рекао је Песков.

Путин данас наставља да прима честитке путем телефонских разговора са страним колегама, поред колеге из Ирана, већ је разговарао са председником Туркменистана, додао је портпарол Кремља.

Коментаришући текст "Ројтерса" да Путин ускоро путује у Кину, Песков каже да руски председник има у плану неколико посета и контаката на највишем нивоу.

"Припрема је у току. Како се будемо ближили датуму, информисаћемо јавност", указао је портпарол.

Кремљ је упознат са намерама Европске уније да уведе царину на увоз житарица из Русије и Белорусије, рекао је Песков и додао да та одлука захтева анализу.

"Морамо да анализирамо у ком обиму и у ком року ће та одлука бити спроведена. Онда ћемо изводити закључке", рекао је Песков.

Мало је вероватно да ће покушаји НАТО-а да прошири свој утицај донети стабилност Северном Кавказу, рекао је Песков, коментаришући посету генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Јерменији.

"Свесни смо да НАТО жели да ојача своје присуство на Северном Кавказу. То је видљиво голим оком", рекао је Песков.

С друге стране, ти контакти су суверено право кавкаских држава, додао је портпарол и нагласио да Русија пажљиво прати ситуацију и намерава да се фокусира на билатералне односе и инструменте сарадње које Русија има са тим државама.

Премијер Јерменије Никол Пашињан састао се у уторак са генералним секретаром НАТО-а, разговарали су регионалним питањима и мировном споразуму између Бакуа и Јеревана.

Столтенберг је у посети Јужном Кавказу, 17. марта се у Бакуу састао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, 18. марта је посетио Грузију, а потом дошао у Јерменију.

image