Србија и Балкан

"Волстрит џорнал" против Србије и Русије: "Вучић и Путин желе да запале Балкан"

Аутори текста у познатом америчком листу позивају на казнене мере против Србије, као и на пружање помоћи Приштини у борби против "српске агресије"
"Волстрит џорнал" против Србије и Русије: "Вучић и Путин желе да запале Балкан"Getty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Док су све очи упрте на Украјину, недавни сукоби између Србије и Косова поново су запалили етнички конфликт на простору бивше Југославије - за шта је крива и Русија, пишу истраживачи у Фондацији за одбрану демократије Ивана Страднер и Марк Монтгомери, пензионисани адмирал Морнарице САД.

Председник Русије Владимир Путин је искрен у својим намерама да ослаби НАТО и обнови историјске границе Русије. Али док руске трупе "трпе губитке у Украјини", Москва може много да добије подстицањем сукоба у другим деловима Европе, пишу они у анализи за "Волстрит џорнал".

Права регионална криза би Кремљу дала прилику да стекне локални утицај кроз трговину оружјем и посредовање, док би скренула пажњу са Украјине и дала Русији утицај на западне лидере, додају Страднер и Монтгомери.

Западни Балкан је, наводе, савршен кандидат за тако нешто. "Косово" и Босна и Херцеговина нису чланице НАТО-а, док Србија покушава да опонаша концепт "руског света" кроз сопствени "српски свет", наводе Страднерова и Монтгомери.

Они подсећају да је Србија подигла степен готовости своје војске након окршаја "српских демонстраната и међународних миротвораца, када је повређено 90 припадника НАТО особља". Реч је о "кремљоликом" поступку коришћења етничких тензија за оправдање војних акција, додају аутори.

Председник Србије Александар Вучић је, како наводе, још једном опонашао Путина када је крајем септембра "тридесет тешко наоружаних етничких Срба, наводно опремљених од стране Србије и повезаних са Вучићем, напало припаднике косовске полиције".

Србија је то искористила као изговор за размештање трупа недалеко од "Косова", док су амерички званичници били забринути да се "спрема српска војна интервенција", тврде Страднерова и Монтгомери.

Српска војска се касније повукла са админстративне линије, али аутори текста у "Волстрит џорналу" тврде да је "очигледно да Београд и Москва припремају нову кампању насиља и провокација за 2024. годину".

Поред "Косова", Страднерова и Монтгомери наводе и да се Босна и Херцеговина налази "на ивици колапса". Тамо је председник Републике Српске Милорад Додик најавио да би тај ентитет могао да се отцепи, што би могло да "распали етничко насиље" које је одговорно за смрт више од 100.000 људи током Рата у БиХ деведесетих година.

Аутори текста позивају западне земље да "ставе фокус на Западни Балкан и побољшају војну комуникацију са Косовом", као и да би "коалиција вољних НАТО чланица" требало да се обавеже да ће подржати Приштину ако "Србија и Русија спроведу агресивне кораке на Балкану".

САД и ЕУ се позивају на увођење санкција против званичника који "подривају безбедност на Западном Балкану", док би НАТО требало да распореди тимове за борбу против хибридних претњи, како би се борили против "руске и српске пропагандне кампање".

Марк Монтгомери је, иначе, некадашњи адмирал америчке морнарице, а радио је и у Савету за националну безбедност САД. 

Ивана Страднер је и специјална дописница "Кијев поста", а раније је писала и текст за "Форин аферс" са некадашњим вршиоцем дужности директора америчке Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА, обавештајна служба Пентагона) Дејвидом Шедом.

image
VV inauguration
banner