Свет

Бивши начелник пољског генералштаба: У рату не постоје чуда – Украјинци губе

Украјина пати од недостатка опреме и људства, а масовни губици утичу на њене борбене способности, казао је Рајмунд Андрјежчак
Бивши начелник пољског генералштаба: У рату не постоје чуда – Украјинци губеGetty © Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket

Украјински губици у сукобу са Русијом требало би да се мере "у милионима", рекао је бивши начелник Генералштаба пољске војске Рајмунд Андрјежчак и додао да "Кијев губи рат", те да нема довољно ресурса да издржи у борби са Москвом.

Током интервјуа на ТВ каналу Полсат, пензионисани генерал описао је стање на фронту као "веома драматично" и нагласио да "не постоје чуда у рату".

Андрејжчак је прокоментарисао и одлуку Владимира Зеленског да смени Валерија Залужног са позиције главнокомандујућег украјинских снага, указујући да долазак Сирског на овај положај заправо није направио никакву разлику, будући да се он суочава са истим дилемама и проблемима које имао његов претходник.

Према његовом мишљењу Украјина пати од недостатка опреме и људства, а масовни губици утичу на њене борбене способности.

"Њима (Украјини) фали више од 10 милиона људи. Моја процена је да губици треба да се мере у милионима, а не у стотинама хиљада. Нема ресурса у тој држави, нема ко да се бори", закључује бивши начелник пољског генералштаба.

Пензионисани генерал је поводом питања водитеља о извештајима да ће Украјина остати без ракета за ПВО до краја марта, изјавио да то значи да ће доћи до "све прецизнијих удара, више губитака и уништених инфраструктурних објеката и да Украјинци губе овај рат".

Андрејжчак је током интервјуа говорио и о мањку артиљеријске муниције и нагласио да није само неопходно набавити милион граната, већ да се морају учинити промене у стратешкој производњи муниције.

"Морамо производити муницију брже у диверсификованим постројењима, а ово захтева тешке политичке одлуке и марљив рад", сматра он.

Бивши пољски генерал је истакао и да Пољска треба да се припреми за сукоб великих размера са Русијом, који ће, према његовом мишљењу, избити у наредне две до три године.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner