Свет

Украјина остаје без ПВО ракета

Украјинска војска ће бити у катастрофалном стању, а могуће су и масовне жртве уколико Кијев не добије већу војну помоћ од Вашингтона
Украјина остаје без ПВО ракетаGetty © Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Украјина је поручила својим западним спонзорима да остаје без муниција за неке системе противваздушне одбране, то јест да ће им иста трајати до краја марта, објавио је "Вашингтон пост", позивајући се на америчке званичнике.

Према изворима листа, представници Кијева су ове податке изнели на безбедносној конференцији прошлог месеца, упозоривши да ће недостатак ПВО ракета "значајно утицати на живот у урбаним деловима Украјине", односно да ће украјинске снаге моћи да гађају сваки пети руски пројектил, док су досад наводно погађали чак четири од пет ракета.

Амерички званичници који су говорили за "Вашингтон пост" упозорили су на "катастрофално стање украјинске војске и на потенцијално масовне жртве" уколико Кијев не добије већу војну помоћ од Вашингтона.

Иначе, администрација председника Сједињених Држава Џозефа Бајдена од октобра 2023. покушава да прогура пакет помоћи вредан 60 милијарди долара, што упорно спутавају тврдокорни републиканци који захтевају повећање средстава за обезбеђење границе САД с Мексиком.

Русија спроводи велику ракетну и беспилотну кампању против украјинских војних циљева, објеката одбрамбено-индустријског комплекса и кључне инфраструктуре од јесени 2022. Министар одбране РФ Сергеј Шојгу раније је рекао да је циљ напада да се "уништи украјински војни потенцијал".

image