Свет

"Политико": БиХ ће отворити преговоре са ЕУ, наставак процеса жестоко условљен

О тренутном нацрту данас ће расправљати амбасадори ЕУ данас, а лидери ЕУ у четвртак
"Политико": БиХ ће отворити преговоре са ЕУ, наставак процеса жестоко условљен© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Европски лидери спремни су да дају "зелено светло" за отварање приступних преговора с БиХ, наводи се у Нацрту документа од 19. марта у који је "Политико" имао увид.

Европска унија је БиХ доделила статус кандидата у децембру 2022, а Европска комисија је прошле седмице дала позитивну препоруку за почетак службених преговора о приступању, што лидери Европског савета сада планирају да следе.

Текст укључује услове за преговоре о приступању, рекавши да се следећи део процеса може одиграти тек "када се предузму релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022", што значи да БиХ треба више да  напредује у својој домаћој политици пре него што може да уђе у блок.

О том нацрту данас ће расправљати амбасадори ЕУ.

Један дипломата из земље која је у почетку била више скептична према досадашњем напретку БиХ, којем је одобрена анонимност да отворено разговара о овој теми, изјавио је за "Политико" да је други део документа кључан.

"Све реформе које смо договорили стварно морају бити довршене пре него што се догоди било какав следећи корак за БиХ", навео је.

Уочи заседања Европског савета у четвртак, седам европских земаља позвало је своје колеге да следе препоруке Европске комисије о БиХ.

Аустрија, Хрватска, Чешка, Грчка, Италија, Словачка и Словенија рекле су да би блок требало да "искористити замах и тренутну прилику", а подршци се придружила и Немачка.

image