Србија и Балкан

Додик: Очекујем уопштену одлуку Европског савета о преговорима, која ништа неће значити

Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да након одлуке о преговорима на дневни ред долази 14 приоритета
Додик: Очекујем уопштену одлуку Европског савета о преговорима, која ништа неће значити© R.Z./ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик очекује да ће Европски савет донети уопштену одлуку о преговорима, начелну која, како каже, ништа неће значити, али је након тога најавио да ће на дневни ред доћи свих 14 приоритета, а то значи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а.

"Колико видим, донеће неку одлуку општу, начелну, која ништа неће значити. Након тога ми ћемо опет морати да се боримо за датум и стално је то једна клацкалица", навео је Додик.

После те одлуке Европског савета, истиче председник Републике Српске, следећег дана све ће бити исто.

"Само што ћемо ми на дневни ред ставити свих 14 приоритета, а то значи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а. То ће бити прво, а када то завршимо можемо да причамо о датумима, о свим другим законима. Ако не буде тога, онда ће на томе стајати, а не на подвалама, као што се то данас покушава, попут оне да се сада усвоји закон о суду, али да се не одређује место и да се то одреди за годину дана", навео је Додик.

Он сматра да утицај страних амбасада, вршење притисака и чињеница да судије не би морале ни да преноће у Источном Сарајеву, него би долазиле из Сарајева на суђење, говори о томе да би то био њихов суд, а не суд Источног Сарајева.

"А ми хоћемо да то буде босанско-херцеговачки суд. Ако хоћете то, ставите га у Бањалуку. Ако кажете да не може Бањалука, шта може? Може ли Градишка, Приједор, Нови Град? Кажите нам шта може, а не само да кажете да не може. О питању седишта апелационог суда неће одлучивати за годину дана, него одмах или се неће одлучивати", поручио је Додик.

Додаје да они, како каже, дописују у надлежностима да би тај суд БиХ, што до сада није радио, могао да пресуђује у имовинским односима између ентитета и нивоа БиХ.

"Па то значи да ће нам узети сву имовину. Нисмо ни ми толике будале да ништа не знамо. Наравно да та одредба не може. И то нигде не пише у неком закону или стандарду из Европе или света. То је једна потпуна политичка отимачина", истакао је председник Републике Српске.

Можете да одлучујете, каже Додик, само и искључиво по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ.

"Ова тројка која је била у Лакташима, они су формулисали ту причу и дефинисали да је нормално да се одлучује по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ. Сада се, наравно, од тога ограђују, али то је одлична формулација коју су они предложили нама у Лакташима и на томе ћемо истрајати. Само закони које донесе Парламентарна скупштина БиХ, могу да буду предмет суда БиХ и ништа више", поручио је Милорад Додик, пренела је РТРС.

image
VV inauguration
banner